Novosti
BIH PROGLAŠAVA POLITIKU RH "NEPRIJATELJSKOM"

Deklaracija o položaju Hrvata u BiH dovela odnose u krizu
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Sabor će u srijedu raspravljati o Deklaraciji, ali reakcije su već žestoke

Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o prijedlogu deklaracije o položaju Hrvata u BiH, koja, između ostaloga, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog ustava i izbornog zakona s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.


U Prijedlogu deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH, koji je usvojio Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske, navodi se da je "za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njezinu budućnost". To je prva od šest točaka Deklaracije, dokumenta na 20 stranica koji je Sabor objavio na svojoj internetskoj stranici, u kojoj se ističe marginaliziranost Hrvata u BiH.


Između ostaloga, navodi se kako je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je moguće čak i da svi Hrvati u BiH glasuju za drugog kandidata, a to je suprotno duhu Daytonskog sporazuma.


Uz višekratno isticanje potpore suverenitetu BiH i suradnji Republike Hrvatske s njom, ostvarenju funkcionalnosti BiH i njezinu putu prema EU-u, u dokumentu se podupiru "napori u pravcu konsenzualne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH koje trebaju osigurati harmonizaciju odnosa njena tri konstitutivna naroda i ravnopravnost svih građana" te osigurati jednostavnost, transparentnost, upravljivost i ekonomičnost unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine.
"Dekonstitutiranje Hrvata"

U ostalim točkama naglašava se da će "samo puna primjena Ustava BiH kojim je ona definirana kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda i građana BiH, s potpunim mehanizmima zaštite legitimnih interesa konstitutivnih naroda te zaštite kolektivnih i individualnih prava na cijelom državnom području, omogućiti jednakopravnost konstitutivnih naroda i BiH u cjelini, sukladno najvišim europskim standardima". Naglašava se i da "Hrvatski sabor očekuje rasvjetljavanje svih dosad nerazriješenih slučajeva ubojstava Hrvata u BiH".


Kako se navodi u dokumentu, nakon 2000. godine počinje "proces dekonstitutiranja Hrvata". Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ) u ponedjeljak je izjavio da se Deklaracijom ne upleće u unutarnje odnose BiH niti će se zaoštriti odnosi dviju država. "Ideja je da Deklaracija bude snažna, kvalitetna i racionalna poruka Sabora hrvatskim institucijama, ali i međunarodnoj javnosti o položaju Hrvata u BiH i o odnosima Hrvatske i BiH. To nije miješanje u unutarnju politiku BiH niti će se zaoštriti odnosi Hrvatske i BiH", rekao je Kovač.
Reakcija iz SDA-a

Visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić, koji je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ustvrdio je u ponedjeljak kako se Hrvatska sada ponaša gotovo neprijateljski prema Bosni i Hercegovini, dodavši da u tome "prednjači" predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković. "U cijeloj priči prednjači premijer Plenković, koji pokazuje potpuno novo lice od onog koje je prije imao prema BiH. On zapravo pokazuje nešto što zaista nije prijateljsko", kazao je Softić, koji obnaša dužnost potpredsjednika najveće bošnjačke stranke u BiH, u izjavi za regionalnu teleiziju N1. Softić je ustvrdio kako su netočne tvrdnje hrvatskog premijera da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH narušena bit Daytonskog sporazuma. Potpredsjednik SDA-a kazao je da, čak i ako bi se pozorno birale riječi, može ustvrditi da Hrvatska "vodi diplomatski rat protiv BiH".

Tri bivša visoka predstavnika međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling prošlog su tjedna poslali pismo visokoj predstavnici EU-a za vanjske i sigurnosne poslove Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a, u kojem su ustvrdili da je izbor Željka Komšića legitiman jer ni ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove Predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke skupine. Pismo triju bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH nije imalo učinka kakav se htjelo postići, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.
Vuk Tešija/H
Željko Komšić

član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Hrvatska dovodi u pitanje suverenitet BiH i dobrosusjedske odnose Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić optužio je u ponedjeljak Hrvatsku da dovodi u pitanje suverenitet BiH, istaknuvši kako na takav način nije moguće graditi dobrosusjedske odnose za koje se vlada u Zagrebu zauzima.

"Dobrosusjedski odnosi između BiH i Hrvatske trebaju biti temeljeni na međusobnom uvažavanju i povjerenju, nakon čega se mogu otvoriti sva pitanja o kojima kao susjedi trebamo razgovarati. Međutim, ovo što radi Hrvatska prema Bosni i Hercegovini nije dobro, takva aktivnost poništava međusobno povjerenje i duboko zalazi u negiranje suvereniteta Bosne i Hercegovine, negiranjem njezine suverene vlasti izabrane na izborima", izjavio je Komšić za regionalnu televiziju N1. Bio je to njegov komentar istupa hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, u kojemu je on u subotu problematizirao Komšićev izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i potvrdio kako neće odstupiti od zauzimanja za prava Hrvata u BiH. "Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsjednik Vlade, mi je nećemo pustiti", kazao je Plenković.
Pusić: Deklaracija neprihvatljiva na više razina
Saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak je poručila kako je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH na više razina neprihvatljiva i smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje stvari susjedne zemlje. "Ne mislim da bi Hrvatski sabor trebao donositi deklaraciju, čitala sam prvu i drugu verziju, treća je u izradi, i mislim da je na više razina neprihvatljiva. Što se tiče instrukcija da se Hrvatska treba miješati u unutarnje stvari BiH, to je neprihvatljivo, i na to su reagirala tri bivša europska povjerenika", poručila je Pusić. "Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na to pristojnijim riječima, ali gotovo identično kao Milorad Dodik, to vam već dovoljno govori o cijeloj situaciji", objasnila je Pusić, koja smatra da će ova deklaracija uništiti hrvatski ugled u Europi.
zaoštravanje odnosa
TIHA DIPLOMACIJA NE DONOSI REZULATE
Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om