Novosti
NAKON VOJVODINE

Započeti suradnju s Hrvatima u Mađarskoj
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Župan osječko-baranjski Ivan Anušić u ponedjeljak je u Pečuhu razgovarao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u tom dijelu Mađarske. Tema razgovora bila je kako konkretizirati suradnju hrvatske manjine s Hrvatima u matičnoj zemlji. Iako su prostorno najbliži, gotovo da do sada nije bilo formalizirane suradnje s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom, na što je župana upozorio Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj.

- Zanima nas suradnja u svim segmentima, prekograničnoj suradnji, pitanje kontinentalnog turizma želimo razvijati zajedno - rekao je Gugan, naglasivši kako se od hrvatske strane ne očekuje da financijski podupire njihov rad jer su za to osigurana sredstva, šest milijuna eura, u mađarskom nacionalnom proračunu. "No, ako naša matična zemlje ne pokaže da joj je stalo do nas, može se očekivati da će i sama mađarska država jednako tako reagirati prema nama", upozorio je Gugan. Hrvatska, priznaje župan, sve donedavno nije na odgovarajući način dovoljno vodila brigu o Hrvatima izvan svojih granica. Osječko-baranjska županija počela je konkretnu suradnju prvo s Hrvatima u Vojvodini, a ovim sastankom i s Hrvatima u Mađarskoj.

- Iako Hrvati u Mađarskoj imaju dobar odnos sa središnjom vlasti u Budimpešti, suradnja i naklonost nas u Hrvatskoj njima puno znači i tako ćemo se ponašati ubuduće. Konkretne stvari ćemo dogovarati i ovo je početak jedne vrlo dobre suradnje - rekao je župan Anušić.

Prvi korak ponudila je odmah Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. U pripremi je projekt koji kao mostove suradnje nudi spajanje medija. Ocijenjeno je kako zbog jezične barijere nema kontinuiranijeg i obostranijeg protoka informacija. U ovom projektu počet će se razmjenom informacija o turizmu i turističkoj ponudi. Sastanku je nazočio i Drago Horvat, generalni konzul RH u Pečuhu.

Župan Anušić, također u Pečuhu, sastao se s dužnosnicima Županije Baranya na čelu s predsjednikom Generalne skupštine Zoltanom Madarasem. I ovdje je bilo riječi o konkretnim projektima, Anušić podsjeća na prometnu povezanost (primjerice ponovno relacija vlaka na liniji Osijek - Pečuh) te INTEREG projekta. D.Kuštro
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike