Novosti
IZBORI ZA MJESNU SAMOUPRAVU POTVRDILI TRENDOVE

HDZ odavno nije bio jači, HNS otpuhao SDP s drugog mjesta
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
HDZ je pobijedio u 13 od ukupno 15 mjesnih odbora i gradskih četvrti Grada Osijeka

Politički trendovi s državne razine još su izraženiji bili na nedjeljnim izborima za osječku mjesnu samoupravu, na kojima je HDZ s 42,94 posto ostvario apsolutnu pobjedu, a SDP, unatoč činjenici da je na te izbore izišao u širokoj koaliciji s HSS-om, Glasom, NH-om i ORaH-om, posve podbacio, ostavši ukupno tek na 7,63 posto potpore, što je najlošiji rezultat te stranke u Osijeku u posljednjih 20 godina na bilo kojim izborima. Iako, treba uzeti u obzir činjenicu da u pet mjesnih odbora nisu ni imali svoju listu, što im je zasigurno smanjilo ukupni rezultat, no, s druge strane, poražavajuće je što čak u trećini sastavnih dijelova Grada nisu ni imali svoju listu.

Krizu u kojoj je ta stranka, u Osijeku je dobro iskoristio HNS, koji je u koaliciji s HSU-om stigao do ukupno 16,72 posto potpore birača, čime je uvjerljivo drugi, s više nego dvostruko većom potporom birača od one SDP-ovoj koaliciji. S obzirom na to da je riječ o stranci kojoj su mnogi predviđali potop i nestajanje nakon raskola koji joj se dogodio, ovi su joj izbori neprijeporan vjetar u leđa. I to bez obzira na to što je Osijek bio i ostao njezino glavno uporište. S obzirom na to da su HDZ i HNS vladajući u koaliciji i na državnoj razini, jasno je da ovakvim rezultatima u Osijeku mogu biti više nego zadovoljni, jer su uvijek dosad izbori za mjesnu samoupravu bili pokazatelj važnijih izbora koji tek slijede. Uzorak je, istinu za volju, relativno malen, jer se ovaj put osječkim izborima odazvalo samo 14.475 birača, a prošli put ih je na izbore za mjesnu samoupravu izišlo 18.387, no trendovi su jasno iskazani.

Kada je riječ o rezultatu SDP-ove koalicije, treba reći kako su samo u Industrijskoj četvrti uspjeli dosegnuti drugo mjesto, a u svim ostalim gradskim četvtrtima i mjesnim odborima smješteni su između trećeg i šestog mjesta, što je, unatoč svim problemima te stranke na državnoj razini, koji su se dijelom odrazili i na rezultate ovih izbora, sigurno ispod svih očekivanja. Iako je rezultate teško točno uspoređivati jer su prije četiri godine bili u koaliciji s HNS-om, HSU-om i SU-om, te ukupno zajedno dobili 1915 glasova, vidljivo je da je ovaj put profitirao HNS, koji je u kombinaciji s HSU-om sada dobio čak 2420 glasova, a SDP i njegova široka koalicija tek 1104 glasa. HDZ je, nasuprot tome, iako je na ove izbore izišao samostalno, dobio ukupno čak 6215 glasova i pobijedio u čak 13 od ukupno 15 osječkih mjesnih odbora i četvrti, nasuprot 3725 glasova, koliko su dobili na izborima prije četiri godine. Podbacili su Đapićev Desno i HDSSB s tek po tri mandata ukupno, u svim četvrtima i odborima, a profitirale brojne nezavisne liste.

Predsjednik osječko-baranjskog Županijskog odbora HDZ-a Ivan Anušić u ponedjeljak je ocijenio da su rezultati izbora za osječku mjesnu samoupravu potvrdili sve ono što je govorio, a to je da je HDZ jedina politička opcija koja u ovom trenutku može na pravi i kvalitetni način voditi Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek. U skladu s tim, najavio je da će ta stranka 2021. preuzeti vlast i u Gradu Osijeku.
- Potvrdili smo to ovim rezultatima. Čestitam svima koji su sudjelovali u izborima i Gradskom odboru HDZ-a. Pred njima je velik posao, a to je dvije i pol godine pripreme za lokalne izbore 2021. Poruka svima je da nije vrijeme za slavlje i opuštanje, nego upravo suprotno – da se ozbiljno uhvatimo posla i pokažemo kroz mjesne odbore i gradske četvrti da ih možemo kvalitetnije i bolje voditi nego što je to bilo do sada. Izlaznost od 16 posto nije velika izlaznost, ali je, u svakom slučaju, jasan znak. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati za dvije i pol godine, ali zato i kažem da nema opuštanja i razmišljanja da je to gotova stvar. Trebat će puno truda i svakodnevnog predanog rada svih onih koji će preuzeti dužnosti u mjesnim odborima i gradskim četvrtima. To pokazuje jasan smjer u kojem se HDZ kreće - zaključio je Ivan Anušić.

Igor Bošnjak/Jasminko Nikolić
Možda ste propustili...