Mozaik
PJESMU ĆE PJEVATI NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

Zdenka Kovačiček predstavila je svoju novu “Jutarnju frku”
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
“Frku” znate, to je pjesma koja govori o stvarima koje se ne čine posebno ugodnima za razgovor pa stoga često i sama zabavna glazba zazire od njih. Međutim, ne i Zdenka Kovačiček, žena velike karijere i moćna glasa, zaštitni znak naše glazbene scene, ona koja se provjereno ne boji budućnosti ni provokativnog sadržaja.

Od prve ‘‘Frke‘‘, snimane 1981., pa do verzije koju su u novim aranžmanima oživili Nipplepeople i sve do “Jutarnje frke” prošlo je puno toga, ali avangardni i pomaknut gard i zvuk stoje i dalje. Zanimljivo je da je Zdenka s ‘‘Frkom‘‘ nastupila na Zagrebačkom festivalu te da se tekst pjesme koji je za to doba bio provokativan i kontroverzan morao prilagođavati mainstream publici jer Zdenka je uvijek bila dva koraka ispred svog vremena. Između tog nastupa i ponovnog nastupanja na ZF-u prošlo je punih 19 godina, a na svom sljedećem nastupu u sklopu festivala Zdenka se predstavila pjesmom ‘‘Vrati se u moje dane‘‘, koja je obilježila njezinu uspješnu suradnju s tekstopiscem i autorom Markom Tomasovićem. Ta kombinacija bila je dobitna pa je prema glasovima publike "Vrati se u moje dane" nagrađena Grand-prixom. Od pobjede do novog nastupa na Zagrebačkom festivalu proći će još jednom 19 godina! Marko i Zdenka ponovno su tim te zajedno u siječnju 2019. - Marko kao autor, a Zdenka kao glas - s novom pjesmom ‘‘Jutarnja frka‘‘ idu na 66. festival, koji će se održati u 25. siječnja 2019.

- Nakon što smo snimili pjesmu ‘‘Jutarnja frka‘‘ odlučili smo da idemo raditi novi album. Shvatila sam da više nema smisla donositi odluke o tome kako prestajem pjevati - to sam već rekla nekoliko puta, ali čim mi se ponudi neki novi, zanimljivi projekt, oduševim se i prihvatim - rekla nam je Zdenka.

A razloga za neodustajanje ima dosta i svi su vezani uz lijepe događaje iz 2017. i 2018. koji su dodatno začinili Zdenkinu ionako vrlo plodnu karijeru. Ne samo što je njezin prvi album ‘‘Zdenka Kovačiček‘‘, iz 1978., postao jedan od najtraženijih na svjetskom tržištu vinila nego je i dobila nagradu Fender za životno djelo i nominirana je za nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Elle Fitzgerald u predstavi ‘‘Ella i Marilyn‘‘. Njezina pjesma ‘‘Elektra‘‘ u veličanstvenom Grand Palaisu u Parizu zatvorila je reviju velikog Karla Lagerfelda za Chanel. Uza sve to, u kazalištu Komedija obilježila je 50. rođendan pjevačke karijere predstavom "Priča o Janis", a potom je tom zlatnom jubileju pridružila još jedno desetljeće kvalitetne zabavne glazbe. Prošle je godine u ovo vrijeme u društvu eminentnih kolega svih generacija plesala ‘‘dijamantni pir‘‘ u Lisinskom.

‘‘Jutarnja frka‘‘ dobila je i video, koji potpisuje Irena Ščurić. Glazbu i tekst potpisuje Marko Tomasović. Za aranžmane se pobrinuo Hrvoje Grčević. A sve zajedno odvija se pod okriljem Dancing Beara.T.Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike