Ekonomija
RASTE UVOZ

U prvih deset mjeseci ove godine registrirano je čak 1550 novih traktora
Objavljeno 11. prosinca, 2018.

Izjava Franje Dominkovića, dopredsjednika Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i direktora Poljoopskrbe - Međunarodne trgovine, kako je "iz pregleda Hrvatsko tržište: Novi traktori 1. 1. - 31. 10. 2018. Promocije plus" razvidno da je najviše traktora registrirano u Vukovarsko-srijemskoj županiji, točno 208, i da "gotovo svi registrirani traktori po tipovima ne zadovoljavaju ekološke standarde – norme pri uvozu u Europu pa time i u Hrvatsku", zaintrigirala nas je pa smo pokušali provjeriti ima li istine u toj tvrdnji.Riječ je navodno o traktorima marke Balarus proizvedenima u Bjelorusiji u Tvornici traktora Minsk koja već godinama drži od osam do 10 posto udjela u svjetskoj proizvodnji traktora.
U odgovoru za Glas Slavonije iz tvrtke Franje Dominkovića kažu kako je iz stranica proizvođača vidljivo da modeli Belarus 820 i 892 zadovoljavaju samo Stage/Euro 1 standarde emisije ispušnih plinova koji datiraju iz 1992. i podsjećaju kako je još od 2015. potrebno zadovoljiti Tier 4 Final/Euro 6 standarde emisije.

Quadovi u kategoriji traktora

- Podatke o prodaji traktora u Hrvatskoj temeljimo na podatcima stanica za tehnički pregled gdje su registrirani. Novoregistrirani traktori su oni koji su proizvedeni u godini prve registracije i koji nemaju više od 50 radnih sati, a rabljeni traktori su (oni koji su prvi put registrirani!) uz navedena dva razloga i oni koji su bili registrirani u inozemstvu, a podatke o registriranim traktorima kupujemo od agencije Promo plus koja ih dobiva od Centra za vozila Hrvatske – pojašnjava Dominković dodajući kako kretanje broja novoregistriranih traktora sustavno prate od 2005., a od prije nekoliko godina ovi podatci su uvijek tema sastanaka Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme.
- Prema podatcima Centra za vozila Hrvatske, od 1. siječnja do 31. listopada ove godine registrirano je novih traktora ukupno 1550. U ukupnom broju od 1550 komada uključeno je i 539 quadova – motora na četiri kotača koji se u RH registriraju (zašto?) u kategoriji traktori. Kako oni nisu traktori, mi ih u svojim analizama i podatcima izostavljamo. Podatak da je u Hrvatskoj u spomenutom vremenu novoregistrirano 1011 traktora predstavlja velik porast prodaje od 138 posto u odnosu prema prošloj godini ili čak 457 posto u istom razdoblju 2015. Ali i u ovom podatku imamo "hrvatski problem". U popisu ukupno novoregistranih traktora po proizvođačima u navedenom razdoblju uključena su čak 224 Belarus traktora, što je 28 puta više nego u istom razdoblju lani i preklani – pojašnjava Franjo Dominković.
Dosadašnja saznanja, tvrdi Dominković, upućuju na zaključak da je najveći broj Belarus traktora nakon nove registracije u Hrvatskoj prodan dalje u Mađarsku i drži kako će "ovaj protupravni uvoz u Hrvatsku sigurno, po saznanjima kontrolnih tijela u EU-u, izazvati istragu u RH."
Utrka za zaradom

Milenko Komšić, vlasnik vinkovačke tvrtke Briliant koja se bavi zastupanjem, uvozom, distribucijom i servisiranjem profesionalnog alata poznatih svjetskih brendova, pa i traktora Belarus, kaže kako takve tvrdnje uopće na zavrjeđuju komentar jer su neozbiljne.
- Tu je izrečeno niz neistina. Čini mi se da je tu riječ o optuživanju, blaćenju i vrijeđanju konkurencije i ništa više. Već 30 godina radim privatno, sve je u mom poslu transparentno i nastojim što korektnije obavljati svoj posao i nakon toliko vremena provednog u poduzetništvu ne bih se izlagao opasnosti i radio nešto što nije zakonito – kaže Milenko Komšić.
Iskusni poljoprivrednik koji od 2002. ima Belarus kaže kako se oni proizvode za europsko i istočno tržište. - Nisam čuo da se traktori uvoze u Hrvatsku pa potom izvoze u Mađarsku, ali moguće je jer svi jure za zaradom. Takav traktor dobije u Hrvatskoj papire koji vrijede u Europskoj uniji i izveze se legalno iz države EU-a u drugu državu EU-a i za to izvoznik uzme novac. Pretpostavljam da je Mađarska stroža pri uvozu iz zemalja izvan EU-a - kaže naš sugovornik. Miroslav Flego
(Ne) udovoljavaju EU standardima
Zanimalo nas je kako ove podatke, posebice o registriranih 208 traktora koji ne udovoljavaju EU standardima, komentira Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu. Priznao je da mu ti podatci nisu poznati, ali je odmah rekao kako se to, možda, odnosi na quadove. - Ne vjerujem da bi netko uvozio traktore koji ne ispunjavaju EU propise i k tome ih preprodavao u Mađarsku i tako zarađivao – kaže Matić. Ni u Ministarstvu poljoprivrede nismo dobili odgovor jer, kako kažu, uvoz i registracija traktora nisu u njihovoj nadležnosti.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete