Novosti
"KVARTOVSKI" IZBORI U OSIJEKU

HDZ nadmoćni pobjednik izbora, HNS uvjerljivo druga opcija, a SDP ostao daleko iza
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
HDZ je osvojio apsolutnu većinu u MO Josipovac, Višnjevac, Cvjetno, Brijest, Osijek Lijeva obala, Sarvaš te GČ Donji grad, Jug 2 i Novi grad

HDZ je odnio uvjerljivu pobjedu u Osijeku na jučer održanim izborima za Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Osvojili su relativnu većinu u 13 od petnaest gradskih kvartova, odnosno osvojili su gotovo 43 posto glasova. Prema privremenim izbornim rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva HDZ je osvojio apsolutnu većinu u MO Josipovac, Višnjevac, Cvjetno, Brijest, Osijek Lijeva obala, Sarvaš te GČ Donji grad, Jug 2 i Novi grad. Kandidacijska lista Zorana Batnožića potvrdila je, sa šest osvojenih mjesta, primat u GČ Tvrđa. U Klisi je, kao jedina lista, svih sedam mjesta, ali uz izlazak tek 15 birača (jedan listić je bio nevažeći) pobjedio Demokratski savez Srba. Čak šest stranaka participirat će u radu GČ Industrijska četvrt i Gornji grad.


S više od 16 posto osvojenih glasova druga je koalicisjka lista HNS-HSU, a na trećem mjestu s osvojenih 7,63 posto glasova nalazi se koalicija SDP-HSS-GLAS-NH-ORAH. Na četvrtom mjestu je kandidacijska lista "Biraj Bolje", peti su stranka Desno, a šesti Živi zid.


U nedjelju su stanovnici najvećeg slavonskog grada bili pozvani na izbore za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti na području Osijeka, birali su se sastavi vijeća sedam gradskih četvrti (s po 11 vijećnika) te osam mjesnih odbora (po sedam vijećnika). Gradskom izbornom povjerenstvu predana je 101 lista s 959 kandidata – ukupno je 12 stranačkih te devet lista grupe birača. Najveći broj lista prijavljen je u gradskim četvrtima Retfala, Gornji grad, Novi grad i Jug II, gdje su građani mogli birati jednu od deset ponuđenih lista. Ukupno 133 viječnička mjesta.
101 lista

Birači s područja Mjesnog odbora Tenja imali su između devet kandidacijskih lista, na biračkom listiću za vijeće GČ Industrijska četvrt i Donji grad osam je kandidacijskih lista, dok je jedna manje za područje Gradske četvrti Tvrđa i Mjesnog odbora Višnjevac. Za naklonost birača u Mjesnom odboru Cvjetno natjecalo se pet kandidacijskih lista, a po četiri u Sarvašu i Josipovcu. Građani s područja MO Osijek Lijeva obala zaokružuju jednu od tri, u Brijestu biraju jednu od dvije, dok se u Klisi kandidrala samo jedna lista (DSS-a).


Analizirajući prema strankama najveći broj lista kandidirali su HDZ i koalicija HNS-a i HSU-a. Ove stranke imale su liste u svim mjesnim odborima i gradskim četvrtima, osim u Klisi. S deset lista izišao je SDP u koaliciji s HSS-om, strankom Glas, Naprijed Hrvatska i Orah, a isto toliko kandidacijskih lista predalo je Desno Ante Đapića. S devet lista na izbore izlazi HDSSB, i to u koaliciji s HSLS-om i strankom ABU Hrvatske. Sedam lista predali su Biraj Bolje, Živi zid i Aktivni nezavisni umirovljenici, s četiri liste idu Umirovljenici Slavonije i Baranje (USIB), s tri liste BUZ, jednu imaju Demokratski savez Srba i stranka Promijenimo Hrvatsku. Među nezavisnim listama tu je opet ona Zorana Batnožića, aktualnog predsjednika GČ-a Tvrđa.
Izlaznost

U vremenu između 7 i 19 sati bila su otvorena 42 birališta, uglavnom u prostorijama gradskih četvrti i mjesnih odbora. U biračkim je popisima 90.529 birača, približno dvije i pol tisuće manje nego na prošlim izborima za mjesnu samoupravu. Do 11 sati na birališta su izašla 3.804 birača ili 4,2 posto. U tom trenutku, prema izvješću Gradskog izbornog povjerenstva Grada Osijeka, najveća izlaznost je bila u prigradskom Sarvašu gdje je na birališta izašlo devet posto (145) od ukupnog broja birača (1591). Nasuprot njima, u također prigradskoj, Klisi do 11 sati glasovala su samo četiri (!) birača.


Ukupna izlaznost do 16 sati. prema istome izvoru, narasla je na 9780 birača, odnosno 10,80 posto. Tada je najviše zaokruženih lističa ubačeno u biračke kutije MO Osijek LIjeva obala (25 posto) te Brijest (21 posto) i Sarvaš (20,62 posto). Istovremeno, u gradskim četvrtima prednjačila je Tvrđa (14,26 posto) te Industrijska četvrt (13,17). Slaba je izlaznost bila u samom središtu grada - do 16 sati u GČ Gornji grad je izašlo 7,4 posto registriranih birača, iako im je na raspolaganju bilo pet biračkih mjesta. U Klisi je u međuvreno izašlo još šestero birača.


Naposljetku izbori su zaključeni uz izlaznost od 16 posto. U pravilu je izlaznost na ove izbore u cijeloj zemlji prilično niska – u prosjeku između 5 i 7 posto. Kako je na osječke kvartovske izbore od prije četiri godine za Osijek ta izlaznost bila 20,04 posto, jučer ipak nešto manje, ali i to se može smatrati relativno dobrim odzivom. U javnosti je stvorena pogrešna slika o važnosti izbora za mjesnu samoupravu, ovi vijećnici odlučuju o svemu onome što je stvaran problem u njihovom naselju ili ulici. Vijećnicima osječkih gradskih četvrti i mjesnih odbora je na raspolaganju osam milijuna iz gradskog proračuna koje samostalno mogu utrošiti. Kvartovski izbori se za razliku od parlamentarnih i lokalnih ne održavaju u isto vrijeme u cijeloj Hrvatskoj.
Konstituirajuće sjednice Vijeća, po objavi službenih rezultata, počet će u narednim tjednima.


Dario Kuštro/ Marija Mihelić
HDZ - ODGOVORNOST ZA VOĐENJE GRADA
"Ovo je rezultat našeg zajedništva, naše snage, naše sinergije. To je rezultat onog što u posljednjih godinu dana konstatno govorimo - HDZ je u Gradu Osijeku jedina prava i konstruktivna oporba koja osim što ukazuje na probleme i nudi rješenja. I to je ono što su večerašnjim rezulatom građani Osijeka jasno pokazali da razumiju", rekao je Ivan Radić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, Na pobjedi je čestitao i Ivan Anušić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, koji je rekao kako nakon što je "osvojena Županija, ovaj rezultat je pokazatelj kako za dvije i pol godine Gradska organizacija HDZ-a mora biti spremna preuzeti i odgovornost za vođenje grada."
Gamoš: Druga smo politička opcija u gradu
- Prije svega želim čestitati pobjedniku, no istaknuti da je Hrvatska narodna stranka druga politička opcija u gradu Osijeku – zadovoljno je jučer poručila Žana Gamoš, predsjednica Gradske organizacije HNS-a nakon prvih objavljenih neslužbenih rezultata izbora za gradske četvrti i mjesne odbore. "Za odličan rezultat treba zahvaliti i članovima simpatizerima koalicije HNS-HSU koji su zaslužni za odličan rezultat. Iako još uvijek nemamo službene rezultate, zadovoljno mogu reći da smo prije četiri godine imali devet, a sad, prema dostupnim informacijama imamo 23 vijećnika. Zbirno po broju glasova druga smo politička opcija u gradu Osijeku i mogu reći da sam prezadovoljna" - naglasila je Gamoš. U osječki središnjicu HNS-a došao čestitati i predsjednik te stranke, Ivan Vrdoljak.
Možda ste propustili...

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku