Novosti
LICE I NALIČJE PRESUDE BEĆARU KOJA JE PODIJELILA DOMAĆU JAVNOST

"Plava bluza" i bećarac otvorili
Pandorinu kutiju i pravi
rat na društvenim mrežama!
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Ovo nije suđenje bećarcu, nego osobi koja je vrijeđala policijsku službenicu, kažu u SPH-u

Vezani članci

SUD: UVRIJEDIO I PONIZIO POLICAJKU

Čolaković zbog bećarca mora platiti 2000 kuna

PONOVLJENO SUĐENJE ČOLAKOVIĆU

“Tko u bećarcu vidi porugu, ne zna što je pravi bećarac”

 Nepravomoćna osuđujuća presuda mladom valpovačkom bećaru Branimiru Čolakoviću za pjevanje bećarca policijskoj službenici Policijske postaje Valpovo Mariji Iličić «Mala moja ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se naguzi», na folklornoj manifestaciji «Ljeto Valpovačko» 2015.godine, već danima drži užarenim društvene mreže gdje se na gotovo svaku objavu o ovoj temi zareda na stotine komentara. Priča ide čak toliko daleko, da je određeni broj onih koji na ovim plaformama pozivaju da se naredno «Ljeto Valpovačko» održi u tišini i s mimohodom bez pjevanja bećaraca kako bi se upozorilo na svježe otvorenu «Pandorinu kutiju» u slučaju bećarac?!
I dok jedni smatraju da je Čolaković dobio što je tražio i da je doista bilo neprimjereno na ovaj se način obraćati policijskoj službenici koja je bila na dužnosti, pa bilo to i u bećarcu, jer se time teško ogriješio o Zakon o ravnopravnosti spolova i uvrijedio ju kao pripadnicu Policije, drugi pak čvrsto zastupaju stajalište da je osuđujuća presuda skandalozna i da se njom nanio težak udarac bećarcu kao našoj nematerijalnoj kulturnoj baštini koja je pod zaštitom UNESCO-a od 2011.godine.


Jedan od njih je i Ilija Babić, začetnik i organizator poznatog «Bećar festa» koji će se u lipnju iduće godine po osmi put održati u Babinoj gredi s ciljem promoviranja isključivo bećarca. «Razočaran sam presudom i doista sam od samog početka burno reagirao na ovaj slučaj koji pratim i za koji držim da je stvarno glupost, jer toga nije bilo nikada u povijesti. U utorak 11.prosinca naša muška skupina Babogredci putuje u Strasbourg s ciljem promoviranja Bećar festa i bećarca Europskoj uniji kao našeg kulturnog blaga i zasigurno ćemo ih pri tom upoznati i sa «slučajem bećarac», najavljuje Babić naglašavajući kako se nakon ove presude u Šokadiju uvukla istinska nelagoda.
Bećari u odstupnici?!

«Premda ćemo mi nastojati pod svaku cijenu sačuvati i nastaviti njegovati svoje i bećarac sa svim njegovim odlikama i karakteristikama, po reakcijama ljudi daje se naslutiti da bi se u budućnosti neki od pjevača bećarca u KUD-ovima, ipak mogli malo povući u strahu zbog ove presude i pažljivije birati stihove, jer više ne znaš tko će se zbog kojih riječi i po kojoj osnovi naći uvrijeđen i reagirati na način na koji je reagirala ova policajka, a to nam se - nikad nije smjelo dogoditi! To tada više neće biti bećarac kojim se u jednom dahu i u trenutku nadahnuća slave i ženidbe i rođenja i krštenja i druge velike životne prigode Šokaca i kojim se na specifičan način progovaralo o stanju u društvu i hvalilo i kritiziralo, već sasvim neka druga forma. A vjerujem da sve to skupa neće pridonijeti niti jačanju povjerenja prema Policiji koja si tužbom protiv bećara sigurno nije prikupila simpatije javnosti», poručuje babogredski bećar Babić.


S njegovim konstatacijama i tvrdnjama nikako se ne slažu u Sindikatu policije Hrvatske gdje naglašavaju da ovo nikako nije bilo suđenje bećarcu niti protiv pjevanja bećarca, kako se to interpretiralo u javnosti, već sudski proces protiv osobe koja je vrijeđala i omalovažavala policijsku službenicu na dužnosti. Pozvali su također i da se smire tenzije i prepusti sudu donošenje odluke u miru, do pravomoćnosti presude.
Sindikat policije: Nije se sudilo bećarcu!

«Smatramo kako postupak u tzv. slučaju “Bećarac” ni u kojem slučaju ne predstavlja suđenje samoj umjetničkoj formi slavonskog bećarca, već isključivo spor u kojem policijska službenica smatra kako su povrijeđena njena prava i osobnost postupkom druge osobe. Na kulturnoj smotri policijska službenica je bila nazočna u sklopu osiguranja događaja te ni na koji drugačiji način nije sudjelovala u samoj smotri te se ne može smatrati sudionikom manifestacije. S druge strane, veliki broj policijskih službenika rođeno je i živi u Slavoniji te su i sami članovi Kulturno umjetničkih društava i kao takvi sudjeluju u izvedbama bećaraca i drugih tradicijskih oblika slavonske kulture,» navode u priopćenju Sindikata Policije dodajući da se prema njihovim saznanjima navedeni spor mogao riješiti i isprikom. Drže da je druga strana mogla iskazati kako navedene riječi nisu bile upućene sa zlom ili podrugljivom namjerom te kako shvaća da su one mogle kod policijske službenice izazvati povredu dostojanstva, te osjećaj omalovažavanja ili uvredljivog okružja. Međutim, do isprike nije došlo te je sada slučaj na sudu da se razriješi spor.


«Nije dobro niti jedan slučaj ove vrste predstavljati kao nekakav sukob skupina ljudi, primjerice policajaca i građana Slavonije, jer su upravo isti ti policajci također Slavonci, žive u Slavoniji i dijele svoju sudbinu sa sugrađanima,» podsjećaju u Sindikatu policije navodeći da u civiliziranom društvu moralna stajališta moraju biti takva da štite posebno ugrožene vrijednosti, te da su naše sugrađanke često na udaru neprimjerenih komentara, a i u ovom slučaju postupak se vodi prema Zakonu o sprečavanju diskriminacije i Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.L.ANIČIĆ
 
Tražila se majica više s tekstovima bećaraca


Voditeljica Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matkovića na upit da li će presuda bećarcu u budućnosti imati negativne reperkusije po održavanje folklornih manifestacija na ovim prostorima, kazala je kako to ne očekuje, te izrazila osobno mišljenje kako je ova presuda izuzetak za koji se nada da se neće ponoviti. Dodala je kako Turističke zajednice u svojim aktivnostima zapravo ovise o kulturnim društvima koji na ovim prostorima izuzetno njeguju bećarac kao svoju nematerijalnu kulturnu baštinu, a koliko je on popularan, najbolje svjedoči podatak da su majice s tekstovima bećaraca na folklornim priredbama prošle godine u Vinkovcima bile izuzetno tražene
Možda ste propustili...

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

PREDIZBORNA KOMUNIKACIJA NA FACEBOOKU

Milanović i Butković se optužuju

U SRIJEDU POČINJU RADOVI NA GRANIČNOM PRIJELAZU

Za godinu dana u funkciji novi most kod Gradiške?