Novosti
BOJAN GLAVAŠEVIĆ, NEZAVISNI SABORSKI ZASTUPNIK

Vrijeme je da Hrvatska odraste i da prihvatimo cijenu tog odrastanja
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Gradimo posebnost svojih ideja, ali budimo svjesni dodirnih točaka s ostalima

S nezavisnim saborskim zastupnikom Bojanom Glavaševićem razgovarali smo o njegovu odlasku iz SDP-a, klubu zastupnika koji je formirao sa suradnicima i njegovim političkim promišljanjima.


I ovih ste dana u saborskim klupama, ali izvan SDP-a, stranke s kojom ste započeli svoje političko djelovanje. Koja je to bila točka koja je prelila čašu vašeg strpljenja i kako objašnjavate to što ste pri odlasku otklonili mogućnost povratka u stranku i kada se jednom promijeni čelništvo, za razliku od dijela drugih “odbjeglih” SDP-ovaca?

- To nije bila kap, nije to rezultat jedne kratkoročne odluke. Svatko tko je iz stranke sa mnom razgovarao u posljednjih godinu dana, mogao je to znati. To nije bila laka odluka, ali mislim da je potrebno boriti se za Hrvatsku na drugačiji način. Mislim da je vrijeme da Hrvatska odraste i da prihvatimo cijenu tog odrastanja. “Nema povratka na staro”, netko je jednom rekao…

Nezavisni i oporbeni


Upravo ste konačno formirali i novi saborski klub s Marko Vučetićem i Tomislavom Žagarom. Pokrećete li i novu političku opciju, u suradnji s Dalijom Orešković ili nekim drugim, kako se već danima nagađa?

- Naš je klub zastupnika klub zastupnika koji su u punom smislu riječi nezavisni, a osim toga su i oporbeni. To podrazumijeva da ćemo u pitanjima povjerenja Vladi ili njezinim članovima glasovati za opoziv, odnosno da ćemo povjerenje uskratiti. Također, to podrazumijeva da nećemo podržati prijedloge proračuna koje Plenkovićeva vlada uputi u Sabor. Klub će nam omogućiti da naše djelovanje u Saboru bude realizirano do punine svojega potencijala. Što se tiče drugog dijela pitanja - ne planiram, bar ne u ovom trenutku, formirati vlastitu političku opciju, niti se pridruživati nekoj postojećoj. S Dalijom Orešković razgovaram vrlo intenzivno posljednjih nekoliko mjeseci, prije svega o tome što je potrebno činiti da Hrvatska postane bolje mjesto za život, a onda i o njezinu političkom projektu. O Daliji imam uistinu jako dobro mišljenje, jako je poštujem. Ako uspješno nadvlada sve izazove koji se pred njom nalaze - a tih izazova nema malo, da se razumijemo - Dalija bi jednoga dana mogla biti premijerka kakvu naša domovina zaslužuje i već jako dugo čeka. Gro Harlem Brundtland (bivša norveška premijerka, nap. a.) iz zagrebačke Dubrave.

Mirando Mrsić i Vlaho Orepić već su pokrenuli nove političke projekte. Neće li se tu stvoriti problem prevelikog broja novih stranaka da bi se itko od njih primaknuo izbornom pragu, s obzirom na to da se dosad Hrvati nisu pokazali previše spremnima ozbiljno prihvaćati više od jedne nove opcije, a unatrag nekoliko godina već imamo Most i Živi zid?

- Mislim da se i vremena, a i Hrvati, mijenjaju. Veliki broj stranaka nije nikakav problem, naprotiv. Mislim da je potraga za novim političkim pitanjima, odgovorima i akterima jako dobra. Takav je pluralizam, uostalom, jedna od onih stvari koje čine razliku između jednopartijskog i demokratskog sustava, zar ne? Ipak, želim reći da ovdje postoji aspekt koji odražava demokratsku zrelost političkih aktera. To je svijest o činjenici da je u našem izbornom sustavu ipak nužno udruživati se i surađivati kako bi se izbjegla fragmentacija glasova koja koristi velikim strankama. Drugim riječima: gradimo posebnost svojih ideja i politika, ali isto tako budimo svjesni dodirnih točaka s ostalima. Ja taj proces smatram nečim pozitivnim i mislim da će Hrvatska u konačnici ozdraviti upravo na takvom političkom diverzitetu.

Nemam se čega sramiti


Kako doživljavate činjenicu da ste od početka svog javnog djelovanja nerijetko u najvećem nesuglasju upravo s dijelom onih koji su zajedno s vašim pokojnim ocem Sinišom dijelili dobro i zlo u najtežim danima Vukovara?

- Svojim političkim promišljanjima nikada, ali baš nikada nisam došao u nesuglasje s onima koji su s mojim ocem dijelili dobro i zlo. Došao sam u nesuglasje s HDZ-om. Ta stranka si je prigrabila monopol na domoljublje, na koji nema nikakvo pravo. Godinama su dijelili Hrvatsku tako što su si dopuštali da određuju tko je, a tko nije pravi domoljub; zavaravali su građane držeći jednu ruku na srcu dok svira himna, a istovremeno kradući drugom rukom. Nikada se nisam plašio njihovih pokušaja da me preko svojih filijala u svijetu braniteljskih udruga zastraše - čak i kad su ti pokušaji bili fizički nasilni. Laži koje su širili o meni i mojoj obitelji u pokušajima da nas ocrne nikad me nisu obeshrabrile. Istina je uvijek bila na našoj strani. Ulicom hodam uzdignute glave i s osmijehom na licu jer znam da se nemam čega sramiti.
Igor Bošnjak
Nije moje da hvalim premijera, ima on svoj “kitchen cabinet”
Unatoč izlasku iz stranke, ostali ste čvrsta oporba i vrlo ste kritični prema vladajućima i premijeru Plenkoviću. Nije li on ipak povukao neke poteze koje se njegovi prethodnici nisu usudili – poput izmještanja spomenika iz Jasenovca, razrješavanja situacije s Agrokorom ili pak omogućavanja bar djelomičnog nastavka onoga što je zamišljeno kurikularnom reformom? - Moja uloga nije da hvalim Andreja Plenkovića. Za tapšanje po ramenu ima svoj “kitchen cabinet”. Ja sam opozicija, moja je uloga da budem strog sudac i ukazujem na sve ono što ne radi dobro. On je predsjednik HDZ-a, stranke s nepravomoćnom presudom za lopovluk. I da je Andrej Plenković deset puta sposobniji nego što jest, ne bi bilo dovoljno da spere ljagu svih zala koje je njegova stranka učinila Hrvatskoj. Ali da budem konkretniji: ništa što je ova vlada napravila nije dobro. Nikakve kurikularne reforme nema, ona je umrla davnih dana. “Situacija s Agrokorom”, kako kažete, jedna je velika korupcijska afera i uvjeren sam da će na njezinu tragu biti uhićenja. Ako ne sada, a onda jednog dana kada HDZ ne bude kontrolirao MUP. Što se izmještanja spomenika tiče - samo ću reći da do problema ne bi nikada ni došlo da je Vlada reagirala pravovremeno i odlučno.
O SDP-u ne govorim, to je sada odgovornost onih koji su ostali
Iako većina ljudi i dalje smatra kako će HDZ i SDP dugoročno ostati vodeće političke opcije, više nije mali broj ni onih koji drže kako je SDP danas na samom donjem rubu podrške građana s koje je još moguć povratak. Kako vi to vidite? - O SDP-u, otkako sam otišao, ne govorim. To je sada odgovornost onih koji su u toj stranci ostali. Mene zanimaju prije svega interes i dobrobit mojih sugrađanki i sugrađana. Za to su mi povjerili mandat i to povjerenje ne planiram iznevjeriti.
Mislim da se i vremena, a i Hrvati, mijenjaju. Veliki broj stranaka nije nikakav problem, naprotiv
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike