Regija
EU DAJE NOVAC ZA 224 HRVATSKE OPĆINE I GRADA

Wifi hotspotovi Babinoj Gredi, Županji, Cerni...
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Dobitnicima po 15.000 eura za uvođenje besplatnog interneta na javnim mjestima
ŽUPANJA - U prvom pozivu europskog programa WiFi4EU za ukupno 224 hrvatske općine i grada odobrena su sredstva za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu. Program je namijenjen svim građanima EU-a i njezinim posjetiteljima kako bi imali besplatan pristup bežičnom internetu na mjestima javnog života.Na natječaj, koji omogućuje sredstva za nabavu najsuvremenije opreme za Wi-Fi pristupne točke na javnim mjestima, stiglo je više od 13.000 prijava iz svih europskih zemalja. Korisnici su se birali prema redosljedu podnošenja prijava. Od 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave, koliko ih se javilo, za 224 ‘‘najbržih‘‘ gradova i općina odobreno je ukupno 3.360.000 eura (oko 25 milijuna kuna). Svi će dobiti vaučere od po 15 tisuća eura i ući u krug 2800 jedinica lokalne samouprave koje će podijeliti budžet prvog poziva vrijednog 42 milijuna eura. Javne pristupne točke besplatnom internetu moći će postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice. Dobivenim iznosom moći će financirati gradnju Wi-Fi infrastrukture - neovisno nadograđuju li staru ili kupuju novu opremu. EU financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine.

Među prvim dobitnicima europskih sredstava za besplatni internet su i gradovi Županja i Otok te 15 općina s područja Vukovarsko-srijemske županije: Babina Greda, Bošnjaci, Gradište, Cerna, Drenovci, Ivankovo, Andrijaševci, Stari Mikanovci, Nuštar, Nijemci, Lovas, Tovarnik, Trpinja, Tompojevci i Borovo.

Županju i Bošnjake na natječaj je uspješno prijavila Agencija za razvoj ‘‘Vjeverica‘‘. Direktorica Ana Cvitković-Komesarović ističe da će to građanima omogućiti Wi-Fi hot-spotove na određenim lokacijama na kojima će u svome gradu, odnosno općini imati besplatan pristup internetu.

Načelnik Babine Grede Josip Krnić zadovoljan je što se i općina, kojoj je na čelu, našla na popisu lokalnih jedinica kojima je već u prvom krugu odobreno po 15.000 eura za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu. Posebno mu je drago što će besplatan internet dobiti i prometno izolirano naselje Kladavac.

- Postavit ćemo sedam antena na raznim lokacijama, među ostalima i u naselju Kladavac te u užem središtu sela gdje su kafići i gdje se okuplja najviše ljudi, zatim na hipodromu, kod stadiona, a vidjet ćemo i one lokacije gdje je loš pristup interenetu, kao što je Savska ulica - pojašnjava. Napominje da će to puno značiti, prije svega mladim ljudima jer je dostupna, brza i kvalitetna komunikacija danas od iznimne važnosti, a rijetko je da se nešto dobije besplatno.

- Iako se nekome možda čini da je to malo novaca, ja se s tim ne slažem i mislim da je dovoljno. Treba cijeniti sve ono čime se može pridonijeti boljitku jednog mjesta - kazao je Krnić, ustvrdivši da je internet cesta 21. stoljeća. Zadovoljan je što je na tome projektu u Babinoj Gredi radio mladić koji je nedavno zaposlen i kojemu je Općina platila edukaciju za pripremu projekata za EU fondove i odmah je, već na prvome, opravdao ukazano povjerenje i ulaganje u njega kao mladog čovjeka. Među dobitnicima po 15.000 eura za WiFi hot-spotove ima još slavonskih gradova i općina - Belišće, Bizovac, Donji Miholjac, Slavonski Brod, Beli Manastir, Semeljci, Darda, Valpovo, Nova Gradiška, Virovitica, Slatina, Vrpolje, Antunovac, Levanjska Varoš, Kneževi Vinogradi, Čepin, Satnica Đakovačka...

Omogućavanje pristupa internetu za sve građane osnovni je preduvjet za daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba. Dostupnost širokopojasnih usluga jedan je od ključnih elemenata koji lokalnim jedinicama omogućava i olakšava privlačenje ulaganja, uvođenja rada na daljinu, boljeg obrazovanja i kvalitetnijih usluga javne uprave.

Marija Lešić Omerović
Josip Krnić,

općinski načelnik Babine Grede:

Omogućavanje pristupa besplatnom bežičnom internetu puno će značiti, prije svega mladima jer je brza komunikacija danas od iznimne važnosti, a rijetkost je da se nešto dobije besplatno
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike