Regija
JOŠ JEDNO PRIZNANJE

Vinkovačka Spačva dobila
Zlatnu kunu drugi put
Objavljeno 9. prosinca, 2018.
VINKOVCI - U kategoriji velikih trgovačkih društava, priznanje Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, što je svake godine dodjeljuje Gospodarsko vijeće Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Vukovar, dobila je vinkovačka Spačva, najveći hrvatski drvoprerađivač.

- Ovo je drugi put da Spačva dobiva Zlatnu kunu, a ove godine posebno mi je drago primiti priznanje HGK, s kojim, kako svi znaju, imamo napet odnos. Danas bi Spačva zapošljavala 1000 radnika da zbog Pisma razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca Udruženja drvoprerađivačke industrije nije dobila deset posto manje sirovine. Ova je Zlatna kuna tim vrjednija i daje nam dodatni vjetar u leđa u našoj borbi za ostanak u Slavoniji. Zahvaljujem svim zaposlenicima Spačve, drugim članovima Uprave i vlasnicima Spačve. Svi zajedno zajedničkim smo trudom omogućili transformaciju Spačve u uspješno, stabilno i perspektivno poduzeće – rekao je predsjednik Uprave Spačva d.o.o. dr. sc. Josip Faletar primajući priznanje. Dodao je kako je od 2012. kada je Spačva bila pred gašenjem do danas, u modernizaciju proizvodnje uloženo 60 milijuna kuna, i to u infrastrukturu i opremu, sušare i trenutačno najmoderniji furnirski nož te vrste instaliran u neku tvornicu u Europi, a od 2019. Spačva planira uložiti dodatnih 60 milijuna kuna.

Podsjetimo, Josip Faletar prošlog je mjeseca primio i CROMA nagradu za Menadžera godine u kategoriji velikih trgovačkih društava, što je još jedan pokazatelj kontinuiranog i uspješnog rasta Spačve.

Od 850 radnika samo je njih 300 iz Vinkovaca, a većina radnika dolazi iz okolnih sela, čime Spačva potiče ruralni razvoj i neposredno pridonosi projektu Slavonija. Prosječne plaće veće su od prosjeka drvne industrije i Vukovarsko-srijemske županije, i lani su iznosile 4500 kuna. Najveći udjel u proizvodnom portfelju Spačve u prodaji ostvaruju furnir, seljački pod i vrata. Proizvodi Spačve mogu se kupiti u 30 zemalja diljem svijeta, a najvažnija izvozna tržišta su Francuska, Italija i Njemačka.

Spačva direktno izvozi 70 posto proizvoda, a indirektno i kroz furnir više od 90 posto koji završi na stranim tržištima. M.F.
Najčitanije iz rubrike