Mozaik
PRI KRAJU SNIMANJE SLAVONSKOG IGRANOG FILMA

Pretpremijera filma Adam
početkom svibnja u Đakovu
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
"Adam" diže glas protiv nasilja nad djecom, kao i nasilja okoline nad pojedincem

Nakon što je u studenom pala prva klapa prvog u cijelosti slavonskog cjelovečernjeg igranog filma "Adam", njegovo snimanje stiglo je na pola puta. Njegov redatelj, Đakovčanin Mario Šulina, vlasnik Produkcije Nova, a koji je, uz vinkovačkog književnika Franju Nagulova, i jedan od scenarista "Adama", kaže da su setovi dosad rađeni na području Retkovaca i Šiškovaca, Vukovarsko-srijemska županija, te da snimanje teče u odličnoj atmosferi, odličnoj sinergiji filmske ekipe i mještana, oduševljenih što su upravo njihova sela odabrana za poprišta ove filmske priče koja je smještena u 1998. godinu.


Oni su prvi ‘gledatelji‘ ove filmske priče, a koja iz perspektive ‘neprilagođenog pojedinca‘ progovara o nasilju nad djecom, ali i ‘nasilju‘, predrasudama okoline nad pojedincem. Adam je hrvatski branitelj koji sada, u poraću, iz rata ima samo PTSP i fizičko ranjavanje, živi sam izvan sela, ono o njemu ne zna odviše, a što mu ne oprašta. Radoznalost okoline o Adamu raste kada on u mjesnom dućanu, uz osnovne namirnice, kupuje i - dječje potrepštine... Djelić je to scenarija "Adama", čija glumačka i sva ostala radna ekipa ima sedamdesetak ljudi.


- Snimanje ide prema planu i dobrom dinamikom te će biti dovršeno do Božića. Preostaju potom samo neke, ratne scene koje će se snimati u siječnju, veljači jer zahtijevaju drukčiji pristup scenografiji - kaže redatelj Šulina. Ratne scene snimaju se prema ratnom putu đakovačkog branitelja i pisca Zdravka Carevića Cara i njegove knjige uspješnice ‘Ovim su šorom prolazili svati…‘, a koja se bavi ratnim pismom. U naslovnoj ulozi Adama je Zdravko Šinjori, glumac višestruko nagrađivanog Kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca. Iz tog kazališta angažirani su glumci i za neke druge uloge. Uz njih, u glumačkom su vrhu filma i perjanice Akademije za umjetnost i kulturu Osijek Jasmin Novljaković i Vjekoslav Janković te Antonio Jakupčević. - Novljakoviću i Jankoviću pripale su glavne ‘B‘ role, a Jakupčeviću uloga policijskog inspektora. Oni ulaze u direktan sraz s glavnim junakom filma... - pojašnjava Šulina. Uloga dječaka pripala je Antoniju Starinecu.


Filmom se želi poslati univerzalna poruka protiv nasilja nad djecom, njihovim stradavanjem u okrutnoj stvari kao što je rat. U Domovinskom ratu poginulo je 402 djece. Na području Slavonskog Broda samo u 1992. godini čak je 27 djece ubijeno na pragu svoga doma, a 65 ih je ranjeno. Za te zločine do danas nitko nije odgovarao… Točan broj stradale djece zapravo se i ne zna, njihov registar nikada nije izrađen, pa taj popis nije konačan. Danas u Hrvatskoj, s manjim ili većim invaliditetom, živi 1260 djece koja su stradala tijekom Domovinskog rata. Danas, 27-28 godina poslije, oni su odrasli ljudi koji ne žele da se njihova tragedija ikada više ponovi novim, nadolazećim generacijama. Film "Adam" posvećen je svima njima i njihovoj nedužnoj žrtvi.


Osim glumaca, s Akademije za umjetnost i kulturu Osijek su i scenografi - Dražen Matijašević i Rahela Šajinović, a kostimografiju ‘potpisuje‘ Larisa Vukić, također s osječke Akademije.


Posljednja klapa "Adama" past će, najavljuje redatelj, nakon snimanja ratnih scena u siječnju i veljači. - Pretpremijera prvog u cijelosti slavonskog igranog filma "Adam" bit će početkom svibnja iduće godine u Đakovu, a premijera ovisno o dogovoru s distributerom u Zagrebu, najavljuje Mario Šulina. Glavnu financijsku podršku ovom filmskom projektu pružaju Grad Đakovo i Općina Ivankovo. - Film želimo raditi za hrvatsko i europsko, svjetsko tržište jer ćemo ga distribuirati na brojne filmske festivale kako bismo tu hrvatsku priču protiv nasilja nad djecom zaokružili kao univerzalnu temu - najavljuje Šulina, koji je izrazio i veliku zahvalnost Glasu Slavonije na medijskoj podršci ovom filmskom projektu.
Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike