Zdravlje
KONGRES HRVATSKOGA KARDIOLOŠKOG DRUŠTVA I HRVATSKE UDRUGE KARDIOLOŠKIH MEDICINSKIH SESTARA

U Europskome kardiološkom društvu - kardiologija je hrvatski medicinski brend
Objavljeno 10. prosinca, 2018.

Predsjednik 12. kongresa, akademik Davor Miličić, koji je odnedavno i predsjednik Europskoga odbora za transplantaciju srca pri Europskome kardiološkom društvu, na svečanome otvorenju istaknuo je važnost ove manifestacije za kardiologiju u Hrvatskoj:

‘‘Iznimno samo ponosan što je Hrvatska, kao jedna teritorijalno relativno malena zemlja, iznimno velika i utjecajna u Europi kada je u pitanju kardiologija. To potvrđuju brojni uspjesi naših kardiologa na svjetskoj razini, ali i 12. kongres Hrvatskoga kardiološkog društva koji je na jednome mjestu okupio više od tisuću sudionika, redom vrhunskih stručnjaka iz zemlje i svijeta, a koji su u ova četiri kongresna dana predstavili najnovije metode liječenja i raspravljali o budućnosti struke.‘‘ Više od 150 članova međunarodnih i nacionalnih znanstvenih odbora pripremilo je za Kongres predavanja o brojnim novostima koje donosi kardiološka struka.

Najnovije smjernice
Govorilo se o najnovijim smjernicama u liječenju povišenoga arterijskog tlaka kao jednoga od glavnih nezavisnih čimbenika rizika razvoja kardiovaskularnih bolesti. Nove smjernice naglašavaju važnost rane dijagnostike te predlažu stalne kombinacije lijekova, točnije jednu tabletu koja istodobno djeluje na više čimbenika, što ujedno olakšava i pacijentima svakodnevno doziranje. Čak 50 % slučajeva povišenoga arterijskog krvnog tlaka nije dijagnosticirano, a samo pola, od onih kojima je dijagnosticirana bolest, uzima terapiju, Bitno je naglašavati važnost rane dijagnostike te educirati struku i javnost o prepoznavanju prvih simptoma. U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. godine umrlo 23.504 osoba, što čini 44 % ukupno umrlih. Analiza prema spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 48,6 % umrlih žena (13.418) i 39 % umrlih muškaraca (10.086). Ipak, epidemiološki podatci pokazuju blagi pad obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti za ukupno 10 % unatrag deset godina, čemu zasigurno pridonose neprestane javnozdravstvene akcije u organizaciji Zaklade ‘‘Hrvatska kuća srca‘‘ i Hrvatskoga kardiološkog društva, kao i suvremene metode liječenja.

Profesionalnost i stručnost
Hrvatska je danas u samome vrhu prema rezultatima uspješnosti liječenja srčane aritmije i elektrostimulacije srca u odnosu prema europskim zemljama, i to od zemlje koja je nekada bila na začelju Europe do zemlje koja je nadmašila Austriju i druge mnogo razvijenije zemlje. Struka je ove godine na Kongresu predstavila i najnovije metode liječenja srčane aritmije. Također, na kongresu se predstavila i hrvatska mreža intervencijskoga liječenja akutnoga infarkta miokarda, jedinstvenoga projekta stručnoga medicinskog društva koji je hrvatsku kardiologiju uvrstio na kartu najuspješnijih zemalja svijeta u liječenju najčešćega uzroka smrti. O uspjesima transplantacijskog tima, kao najjačega brenda hrvatske kardiologije, već se mnogo zna, no činjenica da se transplantacija u Hrvatskoj odvija već 30 godina, i to iznimno uspješno, stavlja Hrvatsku na listu najboljih u Europskome kardiološkom društvu. Europski registar svih implantabilnih srčanih crpki srca ubuduće će se voditi upravo u Kliničko-bolničkom centru Zagreb.

Zahvaljujući svim dostignućima, profesionalnosti i stručnosti hrvatskih kardiologa, danas pacijenti u Hrvatskoj mogu u nacionalnim bolničkim centrima obaviti cjelokupni proces od dijagnoze do liječenja bez potrebe za slanjem pacijenata u inozemstvo. Upravo ta činjenica najviše govori i o visokoj razini kvalitete koju isporučuju hrvatski kardiolozi.
Jasminka Knežević
U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. godine umrlo 23.504 osoba
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa