Novosti
PREMIJER NA KONFERENCIJI O REFORMAMA

Promjena ozračja spasit će demografiju
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sastao se u petak sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina iz redova HDZ-a na konferenciji „Reformski potencijal – okvir za provedbu reformskih politika u Republici Hrvatskoj“, koja je u organizaciji Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta i Zaklade Konrada Adenauera održana u Termama Tuhelj, u Tuheljskim Toplicama.

Premijer je rekao da je Zakon o jedinicama lokalne i područne samouprave osnažio ključnu poruku o stabilnosti demokratski izabranih institucija, jer se oni koji su dobili povjerenje u četverogodišnjem mandatu mogu koncentrirati na razvojne projekte onih sredina u kojima imaju odgovornost prema svojim biračima. "A da bi im taj posao bio lakši, donijeli smo i Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Primjerice, u 2018. godini kumulativni je podatak da će tim jedinicama prihodi porasti za 1,7 milijardi kuna u odnosu na ranije. Dakle, stabilan mandat i veća sredstva za rad – vrlo jednostavna, jasna, ključna poruka koju smo osigurali i zakonski i proračunski“, rekao je Plenković te spomenuo indeks razvijenosti, kojim neki nešto gube, drugi dobivaju, ali mora postojati sustav kojim se rješava pitanje nejednake razvijenosti u različitim dijelovima Hrvatske.

Kao mjeru koja je dala izravne rezultate premijer je istaknuo smanjenu stopu PDV-a za svježe meso, ribu, voće, povrće i pelene s 25 na 13 posto. "Činjenica je da će se cijene proizvoda smanjiti i, ako tržište reagira ovako, da će neki unaprijed smanjiti cijene, onda ni drugi neće moći izbjeći ovakvu reakciju i cijene će se smanjiti za najširi krug potrošača“, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je demografska obnova pitanje opstanka nacije. "Na kraju drugog desetljeća 21. stoljeća osjeća se malo više komoditeta, malo više individualnosti, pa možemo reći i malo više sebičnosti. Tu je ključni element zašto taj problem postoji. Gospodarski okvir, razvojni okvir, poticajne mjere, porezne olakšice, ulaganje u vrtiće, sve je to ono najvažnije – da djece bude više, a to je moguće samo promjenom ozračja“, rekao je Pleković, ocjenjujući da je to pitanje vrlo važno HDZ-u, stranci koja u svojem temelju ima vrijednost obitelji.H