Svijet
TRAŽI SE POMAK U PREGOVORIMA OKO DENUKLEARIZACIJE

Kineski predsjednik pozvao SAD i Sjevernu Koreju da se ipak "nađu na pola puta"
Objavljeno 8. prosinca, 2018.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u petak sjevernokorejskome ministru vanjskih poslova da se nada da će se Sjeverna Koreja i SAD moći "naći na pola puta" kako bi se postigao napredak u pregovorima o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.


Kina je najjači gospodarski i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, unatoč ogorčenosti zbog njezina nuklearnog programa. Odnosi su zatoplili prošle godine kad su se popravili odnosi Pjongjanga sa Seulom i Washingtonom.


Na summitu u Singapuru sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump obećali su da će raditi na denuklearizaciji, no dogovor je bio nedovršen, a pregovori su otad slabo napredovali.


"Xi se nada da će se Sjeverna Koreja i SAD naći na pola puta te prihvatiti argumente druge strane dopuštajući pozitivan napredak u nuklearnim pregovorima", navodi se u izjavi kineskog ministarstva vanjskih poslova.


U komentarima iznesenim pred novinarima, Xi je dodao: "Međunarodna i regionalna situacija, kao i situacija na Korejskom poluotoku, i dalje je nestabilna te je je još uvijek iznimno potrebna pravodobna razmjena i koordinacija pozicija između Kine i Sjeverne Koreje."


Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho rekao je da se predanost Sjeverne Koreje denuklearizaciji i čuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku nije promijenila, navodi se u izjavi ministarstva vanjskih poslova.


Sastavši se ranije tijekom dana s kineskim šefom diplomacije Wangom Yiem, Ri je kazao kako se Sjeverna Koreja nada izgraditi "potrebno međusobno povjerenje" sa Sjedinjenim Državama te "kretanju u istome smjeru", rečeno je. Ri bi u subotu trebao otputovati iz Kine. Kim je posjetio Kinu tri puta ove godine kako bi se sastao s Xijem. Diplomatski izvori kažu kako će Xi vjerojatno ići iz istih razloga uskoro u Sjevernu Koreju. Prošli mjesec, Južna Koreja rekla je da Xi namjerava posjetiti Sjevernu Koreju sljedeće godine na Kimov poziv, a bit će to prvi posjet kineskoga vođe nakon 2005.


Prošli vikend Trump je rekao da će se vjerojatno sastati s Kimom ponovno u siječnju ili veljači, a razmatraju se tri moguća mjesta susreta.
Dvije zemlje razgovarale su o drugom susretu nakon summita bez presedana održanog u lipnju, objavio je Reuters u listopadu navodeći višeg dužnosnika.H
Kina je najjači diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, unatoč ogorčenosti zbog njezina nuklearnog programa
Najčitanije iz rubrike