Regija
PRIMJER DOBRE PRAKSE

Požeškoj knjižnici nagrada za volonterski program
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
POŽEGA - Gradska knjižnica i čitaonica Požega dobila je nagradu za primjer dobre prakse uključivanja volontera na svečanoj dodjeli volonterskih nagrada Volonterskog centra Osijek.


- Gradska knjižnica i čitaonica Požega razvija svoj volonterski program od 2014., kada su prvi put organizirano u manifestaciji Noć knjige volontirali mladi. Najznačajnija ogranizirana volonterska aktivnost vezana je uz rad knjižničnih stacionara u općinama Jakšić, Kaptol i Velika. Stacionari su osnovani u jesen 2015. u suradnji s općinama i do danas neprekinuto rade zahvaljujući volonterima koji u njima obavljaju poslove pomoćnih knjižničara i vode aktivnosti za djecu. Volonterski angažman u stacionarima traje u prosjeku od šest mjeseci do godinu dana, a ponekad i više. Tjedno, volonteri rade četiri sata u knjižnicama naših općina – istaknula je Aleksandra Šutalo, ravnateljica. U 2018. u knjižničnom stacionaru u Jakšiću volontira Kristina Bulaja iz Jakšića, u Velikoj Danijela Hercigonja i Laura Samardžić iz Velike, a u knjižnici u Kaptolu Kristina Rupert iz Komarovaca volonterski priprema i vodi edukativne radionice za djecu predškolske dobi.


Osim toga, Gradska knjižnica ima volontere koji vode redovite aktivnosti. "Čitam. Učim. Družim se." naziv je aktivnosti za umirovljenike, koja se održava dva puta mjesečno u Gradskoj knjižnici, a organizira ju i vodi volonterka Manuela Zima Čevapović. Čitateljski klub u Kaptolu volonterski vodi Sanja Musil.
Najveći je godišnji program Gradske knjižnice obilježavanje Noći knjige, 23. travnja. Brojne aktivnosti u tom šestosatnom programu zahtijevaju pomoć suradnika i volontera koji se rado uključuju svake godine. AGM Kruna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike