Regija
LIJEČNICI ZADOVOLJNI, ALI NIJE KRAJ

Lorena se dobro oporavlja, dva puta mjesečno ići će na rastezanje čeljusti
Objavljeno 8. prosinca, 2018.
ČRNKOVCI - Nakon novog operativnog zahvata razdvajanja čeljusti, koji joj je izveden u austrijskoj Klinik fur Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie i koji je izveo vrhunski svjetski maksilofacijalni liječnički tim na čelu s prim. dr. Mihaelom Malekom, Lorena Amidžić odlično se oporavlja i ovog vikenda čak nakratko i dolazi kući, potvrdila nam je Lorenina majka Anamaria Vidmar Amidžić.
Drugi operativni zahvat razdvajanja čeljusti u samo godinu dana, ovoj prvoj djevojčici u Hrvatskoj i Europi rođenoj s dijagnozom sraslih čeljusti, izveden je nakon što je utvrđeno da su djevojčici razdvojene čeljusti ponovo srasle. Dva dana nakon završetka operacije kod djevojčice su se javile komplikacije, temperatura, osip i crvenilo, pa je u ponedjeljak izjutra ponovo završila u operacijskoj dvorani.


- Liječnici su strahovali da se nakon operacije na čeljusti pojavila nekakva gnojna vrećica ili da je došlo do upalnog procesa zbog specijalne folije kojom su ovaj put odlučili obložiti njezine čeljusti kako bi spriječili ponovo zarastanje, pa su je ponovno uspavali i provjerili - objašnjava mama Anamaria dodavši kako je srećom sve ipak bilo u redu i kako se stanje brzo normaliziralo, što su potvrdili i liječnici pod čijim je stalnim nadzorom.


Mama otkriva i da su joj tijekom pregleda već obavili i prvo rastezanje čeljusti pod anestezijom te da je sljedeće zakazano za 17. prosinca, do kada se Lorena i mama iz Črnkovaca moraju vratiti u austrijsku kliniku. Nitko joj sa sigurnošću ne može reći koliko će se često morati obavljati ti manji operativni zahvati rastezanja čeljusti, koje Amidžićevi sami financiraju iz sredstava prikupljenih tijekom prošlogodišnje akcije, no sigurni su da će ih biti najmanje dva puta mjesečno.
Operativni zahvat petnaestomjesečne djevojčice u Austriji, čiji su se liječnici prvi put susreli s ovakvim slučajem, u cijelosti je financirao HZZO. Lidija ANIČIĆ
Nove navike
"Nismo još odlučili hoćemo li vrijeme rehabilitacije provesti u Austriji ili ćemo na svaki zahvat putovati u Austriju. Taj tempo diktirat će Lorena i njezino zdravstveno stanje te striktne preporuke liječnika. Za nas pak, koji svakodnevno s njom trebamo raditi na oporavku, najteži dio bit će priviknuti je da jede objema stranama čeljusti", kaže mama Anamaria.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike