Osijek
MATO LUKIĆ, RAVNATELJ DOMA ZDRAVLJA

Novi grad i Cvjetno dobivaju ambulante obiteljske medicine
Objavljeno 8. prosinca, 2018.
U mreži HZZO-a su dva slobodna mjesta, a prostor i opremu već imamo, pa bi ambulante počele s radom u prvoj polovini 2019.

U roku od samo nekoliko mjeseci Gradska četvrt Novi grad i Mjesni odbor Cvjetno trebali bi dobiti prve ambulante obiteljske medicine, koje bi djelovale u okviru Doma zdravlja Osijek. O proširenju mreže zdravstvenih usluga na osječkom području i perspektivi razvoja Doma zdravlja razgovarali smo s ravnateljem ove zdravstvene ustanove, Matom Lukićem.

Stanovnici GČ-a Novi grad već dugo traže otvaranje ambulante obiteljske medicine na svojem području, a slično je i s MO Cvjetno, koje se stalno širi. Najavili ste skorašnje rješavanje tih zahtjeva?

Velike potrebe
- Da, imamo dobre vijesti i vjerujem kako ćemo obje ambulante otvoriti u prvoj polovini sljedeće godine. Naime, spomenuti kvartovi već dugo čekaju na ispunjavanje ovih zahtjeva, a sada postoje dva mjesta u mreži HZZO-a za grad Osijek i odlučili smo ju upotpuniti ambulantama upravo na spomenutim dvjema lokacijama. S obzirom na to da su to veliki kvartovi s velikim brojem stanovnika, to će zacijelo biti ambulante s velikim brojem pacijenata. Prostor za ambulantu u Novom gradu pronašli smo u Divaltovoj ulici, nedaleko od križanja s Vatrogasnom ulicom, pokraj već postojeće ljekarne. Za početak bismo tu otvorili ambulantu obiteljske medicine, a u perspektivi planiramo i pedijatrijsku te stomatološku ambulantu. Što se tiče Cvjetnog naselja, njima je sada najbliža ambulanta u Čepinu ili u "Dravi". Stoga je ovom naselju također nužna ambulanta, a ona će se nalaziti prekoputa crkve svetog Leopolda Bogdana Mandića, odnosno također pokraj ljekarne. Ovdje smo čak postigli dogovor za korištenje prostora bez naknade.

Koliko se brzo ti dijelovi grada mogu nadati ambulantama u svome susjedstvu?

- Postoji određena procedura, koja zahtijeva da u oba naselja prikupimo 450 potpisa stanara. U Novom gradu to započinjemo ovih dana, a u Cvjetnom smo već počeli. Onda se ti potpisi šalju u HZZO i podnosi zahtjev za popunjavanjem dvaju slobodnih mjesta u mreži. To ide dosta brzo. Poslije toga raspisujemo natječaj za zapošljavanje liječnika. Kako prostor i opremu već imamo, ambulante bi trebale početi raditi u prvoj polovini 2019.

Kadra ima
Kakva je situacija s liječnicima, na tržištu rada ih baš i nema? Hoćete li naći liječnike za ove ambulante?

- Mi u Domu zdravlja nemamo previše problema s tim. Kako mladi liječnici završe sa stručnim ispitima, tako nam se javljaju jer ipak mi u Osijeku imamo Medicinski fakultet. Imamo trenutačno i dosta liječnika koji rade na zamjenama i oni će se sigurno javiti na te natječaje. Naime, riječ je o iznimno atraktivnim lokacijama i ambulantama koje će imati velik broj pacijenata. Stručni kadar neće biti problem.

Spominjali ste i završena ulaganja u pojedine već postojeće ambulante i stanice Doma zdravlja Osijek?

- Tako je. Ovih je dana završena obnova ambulante Doma zdravlja u Tenji. Naime, na zamolbu predsjednika MO Tenja Josipa Mihaljevića i uz financijsku pomoć Županije obnovili smo unutrašnjost tamošnje zgrade Doma zdravlja. Županija nam je dala 200.000 kuna, a mi smo dodali još svojih 170.000 kuna i sanirali toalete, sve podove, zidove, vrata i čekaonice. Za stolariju i vanjske ovojnice aplicirat ćemo na fondove za energetsku učinkovitost. U studenome smo završili i uređenje prostora za ambulantu fizikalne medicine u Retfali, koja će sada biti uz dio zgrade gdje se obavlja i terapija. U uređenje ovog prostora uložili smo 470.000 kuna te još 360.000 kuna za novu opremu. Sada možemo reći da imamo najmoderniju opremu za fizikalnu terapiju u gradu. Tu nam je također finacijski pomogla Županija. Usporedno uređujemo i ambulantu u Ernestinovu, gdje nisu postojali minimalni uvjeti za invalide. Sada smo to riješili investicijom od 100.000 kuna.

Nefreteta Z. Eberhard
Najčitanije iz rubrike