Osijek
MEDNI DAN U OŠ IVANA FILIPOVIĆA

Svaki prvašić dobio
staklenku meda
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Predavanje predsjednika pčelarske udruge "Pčela Osijek" Slavka Stojanovića u petak su u OŠ Ivana Filipovića pozorno slušali, ali ga i s puno pitanja o medu i pčelama obasuli prvašići ove osječke škole. Riječ je o dijelu manifestacije Školski medni dan, u kojoj su na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, sudjelovale osnovne škole diljem Hrvatske. Prvašići su kući ponijeli paketić s medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci, edukativnom slikovnicom i letkom.

Kako nastaje med i zašto je važan u prehrani najviše je zanimalo znatiželjne osječke mališane, među kojima su neki znali da pčela s cvijeta donosi nektar. Već puno o medu zna i prvašica Mia, čija baka sama pravi med i voli ga u voćnom čaju, dok Lukas med najviše voli pojesti na tost-kruhu. "Znamo da je med jako zdrav i da ga trebamo puno jesti, pogotovo sad preko zime, jer nas štiti od prehlade", dobro su informirani mališani. A naučili su i da je osim za očuvanje imuniteta, med izvrstan i za probavu, ali i kao "podizač energije". Od pčelara Slavka doznali su i da u jednoj košnici može biti ne 30, koliko su mislili, već najmene 10 do čak 60 tisuća vrijednih pčela, ali i da jednom kada matica napusti košnicu, u nju se više ne vraća.

Ciljevi su Školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. J. Pejaković
Najčitanije iz rubrike