Kultura
DAR BRAČNOG PARA TOMLJANOVIĆ IZ ZADRA

Vinkovcima slike nastale u Slavoniji
Objavljeno 8. prosinca, 2018.
VINKOVCI - U galerijskom odjelu Gradskog muzeja Vinkovci otvorena je izložba Anita i Ivan Tomljanović - donacija, na kojoj su predstavljena vrijedna umjetnička djela koja su kao dar dvoje umjetnika u Vinkovce stigla iz Zadra. Donacija sadržava deset djela, ulja na platnu i crteža, Ivana Tomljanovića, poznatog hrvatskog likovnog umjetnika, pedagoga, restauratora, koji se sa suprugom bavio i izradom tapiserija od prirodnih materijala. Djela su nastala u Slavoniji, a riječ je o portretima ovdašnjih ljudi.

- Obitelj Anite i Ivana Tomljanovića iznimno je zadužila likovnu umjetnost Zadra. Mnoge njihove umjetnine, prije svega Anitine tapiserije, za koje je likovne predloške često ocrtavao njezin suprug Ivan, kao i brojne Ivanove slike, darovane su gradu Zadru, u kojem u živjeli od 1957. Sada su djela Ivana Tomljanovića dio i likovnoga fundusa Gradskog muzeja u Vinkovcima - rekao je ravnatelj Muzeja, Danijel Petković.


Prvi susret s djelima supružnika Anite (1926.) i Ivana Tomljanovića (1927. - 2017.) vinkovačka je likovna publika imala 1971., kada je Grad otkupio Ivanovu sliku Porodica moga susjeda, koju je Ivan posudio za jednu izložbu.

- Tridesetak godina kasnije odlučio nas je nagraditi darovanjem svojih umjetnina, a ugovor je realiziran 6. lipnja 2016. u Zadru. Sada kada Ivana Tomljanovića više nema, zahvalni smo njegovoj supruzi Aniti, vrsnoj majstorici tkanja tapiserija, na ovom vrijednom daru - istaknuo je Petković. M.Kokaj
Vrijednu zbirku darovali i Zadru
Slikar i restaurator Ivan Tomljanović preminuo je 18. siječnja prošle godine u 90. godini. On i supruga Anita Tomljanović (rođena Komletinčanka) vrijednu su zbirku tapiserija darovali Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar koncem 2015. Prvi puta su svoje tapiserije tkane prirodnom vunom izložili 1975. U Zadru je likovni umjetnik, pedagog, restaurator Ivan sa suprugom Anitom živio od 1957. O umjetnicima i donaciji govorio je u Vinkovcima na otvorenju izložbe akademski. kipar Antun Babić, prijatelj bračnoga para Tomljanovića. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike