Regija
OPĆINSKI NAČELNICI PROZIVAJU ZA NERAD

Suvlasnici Komrada nezadovoljni
direktorom i većinskim vlasnikom
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
ČAĐAVICA

Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević inicirao je održavanje konferencije za medije kako bi iznio nezadovoljstvo radom slatinske tvrtke Komrad d.o.o. za vodnu djelatnost, koja pokriva grad Slatinu i općine Voćin, Sopje, Čađavicu, Novu Bukovicu i Mikleuš te općinu Podravska Moslavina u Osječko-baranjskoj županiji. Nazočili su i načelnici Sopja Berislav Androš i Voćina Predrag Filić, načelnici Mikleuša Milan Dundović i Nove Bukovice Tomislav Bračun opravdali su izostanak, a načelnik Podravske Moslavine Zdravko Šimara najavio je dolazak, ali nije nazočio konferenciji.– Mi smo i 30. studenoga prošle godine bili protiv odluke većinskog vlasnika Komrada, Grada Slatine i Denisa Ostrošića kao gradonačelnika, koji je smijenio direktora Mirana Janečića i imenovao Matu Miličića. Budući da ništa nismo znali o toj osobi, niti o njegovim referencama, bili smo skeptični hoće li moći upravljati poduzećem. Prošlo je više od godinu dana i sada možemo zaključiti da smo bili u pravu - rekao je načelnik Rončević. Suvlasnici Komrada čine Skupštinu tvrtke, ali u proteklih 15 mjeseci, kažu, nisu imali mogućnost sudjelovati u donošenju planova nastavka izgradnje vodovodne ili kanalizacijske mreže u pojedinim općinama u ovoj godini, a nisu upoznati ni s planom tvrtke za sljedeću godinu.

– Općina Čađavica još 2011. godine počela je izgradnju kanalizacijske mreže u naselju Čađavica i sklopili smo okvirni sporazum da se svake godine odradi dio posla na toj kanalizaciji. Komrad je trebao odraditi tehničku pripremu, nominirati projekt kod Hrvatskih voda, tražiti potrebne suglasnosti, dogovoriti tip prečistača i druge poslove, ali ništa od toga nije obavio. S tim problemom upoznali smo glavnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i od njega smo dobili potporu da svatko u svojoj općini nastavi sa započetim radovima, ali nam nedostaje priprema koju je trebao obaviti Komrad. Mi ne znamo što je Komrad pripremio, ili nije pripremio - kaže Rončević.

Načelnici su izrazili i nezadovoljstvo pozivom na Skupštinu koja je trebala biti 16. listopada, ali je odgođena dan prije održavanja jer u materijalima uz poziv stoji da je Komrad po revizorskom nalazu u minusu približno 1,4 milijuna kuna pa je na dnevni red stavljen prijedlog da se taj minus pokrije iz temeljnog kapitala svakog suvlasnika tvrtke. Prema riječima načelnika Rončevića, Općina Čađavica kao vlasnik tvrtke s 12,62 posto u nominalnom iznosu izgubila bi više od pola milijuna kuna, a nije ponuđeno obrazloženje kako i zašto je nastao minus u poslovanju.

– Smatram da je za ovih 15 mjeseci potrebno prozvati direktora, tehničkog direktora i većinskog vlasnika Komrada, podsjetiti da u cijeloj priči ima još pet općina, da sve općine imaju potrebe za širenje vodovodne ili kanalizacijske mreže, i da i nas treba nešto pitati ili se s nama nešto dogovoriti, da ne prođe godina dana a da se ništa ne dogodi… - naglasio je Rončević.

S iznesenim su se suglasili i drugi načelnici, koje prije dva dana, kažu, iznenadio dopis iz Komrada u kome se, bez ikakve pripreme i dogovora, traži povećanje cijena vodnih usluga. P. Žarković
Najčitanije iz rubrike