Sport
NASTAVAK BITKE ZA RABUZINOVO SUNCE

Olakšanje, a ne euforija: Polufinale Kupa bio je minimalni cilj
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Plasman u polufinale nas obvezuje. Nismo ušli u njega kako bismo samo sudjelovali, rekao je Zekić

Napokon je i Osijek uspio dobiti jednu važnu utakmicu. U posljednje tri sezone često smo bili svjedoci “smrzavanja” bijelo-plavih u nekim ključnim utakmicama sezone i zato je postojala određena zebnja od ponavljanja takvih trenutaka. Ipak, takav se scenarij, srećom, nije dogodio.

Osječani su treći put ove sezone sredili Hajduk, izborili plasman u polufinale Kupa, čime su si skinuli golem teret s leđa. Nakon razočaravajuće predstave četiri dana prije u prvenstvenom susretu protiv Rijeke osječka momčad je uspjela pronaći sebe i odigrati pravu natjecateljsku utakmicu u kojoj su dominirali odgovornost i zajedništvo. U toj igri nije bilo previše ljepote, ali ona u Kup susretima i nije prioritet. Sve se vrti samo oko rezultata i nastavka života u natjecanju. Osijek je to ostvario, ostao je u utrci za osvajanje Rabuzinova sunca i to je jedino važno jer je time proljetni dio sezone dobio novu dimenziju i dodatno uzbuđenje.

Pragmatičnost
Bijelo-plavi su pokazali kako znaju igrati na rezultat. Pomalo neočekivano u početku susreta prepustili su loptu gostima i vrebali priliku za zadavanje ključnog udarca. Pokazalo se to kao mudra odluka jer Hajduk unatoč inicijativi u prvih 45 minuta nije ni zapucao prema Malenici, a s druge strane Osječani su iz prva dva ozbiljnija udarca zabili dva pogotka i stvorili ugodnu prednost. Međutim, rijetko kada izaberu lakši put prema uspjehu. I ovaj su put odlučili pokidati ponešto živaca navijačima, sebi i treneru Zoranu Zekiću. Umjesto da već do odmora ili odmah na početku drugog dijela trećim pogotkom riješe pitanje pobjednika, za što su imali prave prilike, primili su pogodak i susret odveli u neizvjesnost.

- Mogli smo i morali do prolaza u polufinale doći s puno manje stresa. Imali smo dvije ‘mrtve’ prilike za treći pogodak, ali smo ih promašili i ostavili Hajduku prostor za povratak u utakmicu, što je on iskoristio. Imali smo određenih problema u prvih 15-ak minuta drugog dijela. Postali smo nemirni, ali nismo bili sami na terenu. Hajduk je krenuo odlučnije i stvorio nam neugodnosti, no nakon primljenog pogotka uspjeli smo se stabilizirati i staviti susret pod kontrolu. Nakon loše partije protiv Rijeke i psihološkog stanja u kojem smo bili zbog toga, jedino je važno bilo proći dalje u Kupu, što smo i učinili - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Može se ustvrditi kako je Zekić odabirom načina igre vjerojatno iznenadio svog kolegu na Hajdukovoj klupi. Naime, Siniša Orešćanin je i nakon susreta pričao o Osijekovoj goropadnosti na domaćem terenu, ali ovaj put u igri bijelo-plavih ipak je dominirala pragmatičnost.

- S obzirom na sve što smo prošli ove jeseni, na brojne ozljede i duže izostanke igrača, u ovom trenutku nismo u stanju biti goropadni onako kako bih to i ja želio. Zato nismo na taj način ni pripremali utakmicu jer energetski smo onako, napola. Želja nam je bila zgusnuti se u sredini, a ofenzivno udariti po krilnima jer romb u kojem je igrao Hajduk izlaže te pozicije. I dobro smo to radili, čim bi nam protok i okretanje strane bili samo malo brži, dolazili smo u pozicije za ozbiljno ugrožavanje vrata, a uostalom oba smo pogotka i zabili na taj način - rekao je trener bijelo-plavih.

Pogled u proljeće
Ulazak u polufinale nije proslavljen nešto posebno euforično. Čak je ostao dojam kako je svima u klubu ta pobjeda donijela olakšanje jer je imperativ bio snažno izražen. Uostalom, što se i ima slaviti kada posao još nije završen. Prava iskušenja tek slijede. Za polufinale Osječani imaju jedan poželjan (Inter) i dva manje poželjna izbora (Dinamo i Rijeka). Možda bi u Gradskom vrtu na ždrijebanje trebali poslati Milana Španjića, koji je, dok je obnašao direktorsku funkciju, često bio sretne ruke u takvim situacijama. No, to je tek stvar tehnike. Zekić se bavio opipljivijim stvarima kada je u pitanju pogled u ono što njega i momčad čeka do kraja jeseni, a posebno u proljetnom nastavku sezone.

- Prvo imamo još dva prvenstvena kola do kraja jeseni koja trebamo odraditi na kvalitetan način. Sada se doista u miru možemo spremati za Goricu i Inter. Vjerujem kako ćemo biti uspješni u tim završnim izazovima i na odmor otići zadovoljni. Onda se tijekom zime trebamo pregrupirati i pojačati jer plasman u polufinale nas na to obvezuje. Nismo došli do njega da bismo bili samo sudionici - poručuje Zekić.

Prolazom među četiri najbolje momčadi Osijek je ostvario svoj minimalni cilj u Kup natjecanju, a sada ostaje prvenstvo. Trenutačno četvrto mjesto nije ispunjenje snova, pa stoga treba pronaći energiju za preostala dva prvenstvena izazova.

Gostovanje u Velikoj Gorici dolazi već u nedjelju, a bit će to prilika za uzvrat Velikogoričanima za poraz u Gradskom vrtu. To može i mora biti dovoljan motiv za novi pozitivan rezultat na gostujućim terenima. Nakon prolaska u polufinale Kupa lakše se diše, a i pritisak će biti puno manji negoli uoči susreta s Hajdukom...

Dalibor Keler
završnica
PRIPREME ZA GORICU I INTER
Ezekiel Henty

napadač NK Osijek

- Vrlo sam sretan zbog pobjede. Odigrali smo dobru utakmicu u kojoj smo iskazali karakter i momčadski duh. Sretan sam i zbog pogotka koji sam postigao nakon tri duga i teška mjeseca u kojima sam se mučio s ozljedama i bolestima. Zahvaljujem svima u klubu što su me podržavali u tom razdoblju.
Zoran Zekić

trener NK Osijek

- Sada nam je cilj privesti jesen kraju na kvalitetan način, a onda se tijekom zime trebamo pregrupirati i pojačati. Plasman u polufinale Kupa, a i ambicije u prvenstvu nas obvezuju na takve planove.
DOBRO



l Mile Škorić

Osijekov kapetan doista igra u životnoj formi. Držao je bijelo-plave na životu kada su prolazili kroz krizno razdoblje utakmice, doslovce ga ni jedna lopta koja je poslana pred vrata Osijeka nije prošla. Sve ih je odnio i time suigračima ubrizgao nužno samopouzdanje.

l Ezekiel Henty

Zabio je, što se od njega uvijek očekuje, međutim ovaj je put pokazao i visoku dozu odgovornosti u obrambenim zadaćama. Pomagao je puno Bočkaju, a u nekoliko je navrata vrlo kvalitetno predvidio kako će se razvijati akcije suparnika i na vrijeme zatvorio prostor. Uz to je pritiskom konstantno unosio nemir u posljednji red Hajduka. Samo je potvrdio silan potencijal koji “čuči” negdje u njemu.

l Odgovornost

Osijek je u najvećem dijelu odigrao pravu natjecateljsku utakmicu. U Kup susretima fokus je isključivo na rezultat, a ne na “umjetnički dojam”, a bijelo-plavi su znali odgovoriti takvom zahtjevu.



LOŠE



l Promašene prilike

Tri velika promašaja (dva Marićeva i Hajradinovićev) odvela su utakmicu u neizvjesnost. Bile su to tako dobre situacije da ih se ne bi smjelo upropastiti.

l Početak drugog poluvremena

Teško je objasniti što se s Osijekom događalo u prvih 15-ak minuta drugog dijela. Odjednom kao da je momčad izgubila fokus, što ju je dovelo u probleme. Srećom, kratko je trajalo, pa Hajduk nije mogao učiniti više od smanjenja zaostatka.
Najčitanije iz rubrike