Novosti
NA USTAVNOM SUDU

Odbijena tužba za ratni zločin
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Mirko Ždinjak, osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Mikluševcima 1991. godine, ostaje u zatvoru, a njegovu je tužbu Ustavni sud odbio. Ustavni sud u svojoj odluci navodi da nije našao ustavnopravno relevantne razloge koji bi upućivali na povredu podnositeljeva ustavnog i konvencijskog prava na pravično suđenje.

Podsjetimo, Ždinjak je 2015. godine na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, no Vrhovni sud smanjio mu je kaznu na četiri godine iza rešetaka. Osječki sud poništio je presudu Županijskog suda u Vukovaru kojom je Ždinjak 2009. u odsutnosti bio osuđen na šest godina zatvora. Mikluševčanin je osuđen jer je kao pripadnik tzv. Teritorijalne obrane za vrijeme okupacije Mikluševaca, 9. studenoga 1991. od Miroslava Mudrog tražio da mu da Renault 5. Kada on to nije htio učiniti, Ždinjak ga je udario cijevlju kalašnjikova i ispalio rafal iznad njegove glave. Potom je naredio Janku Mudrom da mu odvuče Renault traktorom, pa je Miroslava Mudrog, vezavši mu uže oko vrata, vukao po dvorištu, tražeći granu o koju će ga objesiti. Ždinjaka se tereti i da je Mirona Orosa udario u leđa cijevlju automatske puške dok je Oros imao ruke svezane na leđima te da je Mihajla Hajduka pretukao pendrekom. Mirko Ždinjak izručen je 2013. godine iz Francuske.

Ustavni sud smatrao je da su osječki i Vrhovni sud već u svojim presudama detaljno i argumentirano obrazložili svoja utvrđenja i ocjenu provedenih dokaza. Županijski sud u Osijeku proveo je opsežni dokazni postupak u sklopu kojega je obavljen uvid u veliki broj isprava te je saslušano mnoštvo svjedoka, dok je dio iskaza svjedoka, uz suglasnost braniteljice podnositelja, bio pročitan.

Podnositelj je, uz svoju braniteljicu, bio u mogućnosti pratiti tijek kaznenog postupka, predlagati dokaze i ispitivati svjedoke.
Ustavni sud utvrdio je da krivnja podnositelja za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret nije utvrđena isključivo na temelju pročitanih iskaza navedenih svjedoka, nego je Županijski sud u Osijeku svoja utvrđenja temeljio na iskazima svjedoka koji su saslušani na glavnoj raspravi.S.Lacić