Osijek
OBILJEŽEN 66. DAN TRŽNICE

Medić: Ove godine zabilježili
najbolje rezultate do sada
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
Posjetitelji i zakupci počašćeni su stotinama langošica, a dijelile su se i pečene kobasice i čvarci

Pjesmom, gastrodelicijama i uz mnoštvo djece jučer je na gornjogradskoj tržnici obilježen 66. Dan tržnice, kako i priliči "dami u mirovini". Godinama je mijenjala ne samo svoj izgled nego i lokaciju, način rada, direktore i zakupce, ali je cijelo to vrijeme ostala i danas je tzv. trbuh grada, omiljeno mjesto brojnim građanima, bilo da se nalaze u Gornjem gradu, Donjem gradu ili u Retfali.

Bogat program započeo je podjelom slavonskih autohtonih proizvoda kupcima i zakupcima. Konkretno, podijeljeno je ukupno 500 porcija čvaraka, pečene kobasice i langošice, a koje su pripremile vrijedne ruke zakupaca. Zadovoljstvo nije krio ni direktor Tržnica Osijek Igor Medić, koji je naglasio da su obilježavanjem 66. Dana tržnice željeli zahvaliti ne samo posjetiteljima, odnosno kupcima, nego i zakupcima, kako pjesmom, tako i ukusnim slavonskim delicijama.

- Nama je važno da je tržnica ‘živa‘ i sa zadovoljstvom mogu reći da posljednjih deset godina nismo imali ovako pozitivne rezultate kao ove godine. Drago mi je da sugrađani dobro rade, odnosno da zakupci dobro posluju unatoč ranijim napadima trgovačkih lanaca. To smo preživjeli, jer su ljudi jednostavno shvatili da se ovdje kupuje lokalno, od lokalnih proizvođača, ali i zdravo i ekološki - naglasio je Medić, koji je kupcima i zakupcima organizirao članove KUD-a Josip Šošić iz Tenje koji su, za vrijeme pripreme delicija, štimung podizali slavonskim tamburaškim pjesmama.

Nakon predaha, oko 11 sati građani su ponovno stali u red za drugi dio podjele čvaraka, langošica i ukusnih kobasica, a među kojima je čak 71 certificirani proizvođač na tržnici, na što je ta tvrtka posebno ponosna. Medić tako kaže da je mišljenja kako će ekološki dio priče i ubuduće biti sve bolji i bolji, čemu je pridonijela i ekološku akciju s udrugom Ospera. Unatoč sve većoj hladnoći, kaže, akcija ne staje i to ponajprije zbog izvrsnog koncepta.

- Sugrađani na internetu naručuju proizvode koji dolaze iz cijele Hrvatske. OPG-ovci nude svoje proizvode koje građani koji su ih naručili mogu preuzeti četvrtkom od 17 do 19 sati. Teoretski, moguće je naručiti ekološke mandarine s Neretve i dobiti ih u četvrtak - naglasio je Medić, dodajući nadalje da će Tržnica ubuduće nastojati bar jednom mjesečno organizirati ovakva događanja poput jučerašnjeg, odnosno prirediti izravnu pripremu hrane na tržnici. Ona će potom, kaže, biti podijeljena građanima ili pak prodana po vrlo promotivnim cijenama.

Ne zaboravljajući ni tržnicu u Donjem gradu, direktor Medić naglasio je kako mu je drago što je uz glavnu Gornjogradsku tržnicu i ona u Donjem gradu vrlo interesantna kupcima. Dodao je pak da u Tržnicama nisu potpuno zadovoljni tržnicom u Retfali, a koju dogodine očekuje novost koja će zanimati zakupce. Naime, zahvaljujući Gradu Osijeku, zakupcima koji su na tržnicama u Donjem i Gornjem gradu omogućuju se gotovo besplatni štandovi.

- Onaj zakupac koji je na tržnicama u Donjem i Gornjem gradu imat će 90 posto popusta na štandove na tržnici u Retfali. Smatramo da je to velika motivacija zakupcima da se i taj prostor oživi poput već dviju spomenutih tržnica - dodao je Medić, čija je tvrtka i jučer mislila na svoje zakupce, a koji su na svojim radnim mjestima kušali slavonske specijalitete svojih kolega i, dakako, još jednom posjetiteljima ponudili ekološke, zdrave i domaće proizvode.

Marija Mihelić
Vrtićarci i učenici ukrašavali jelu
Uz tamburaše tenjskog KUD-a Josip Šošić, na tržnicu su jučer došli i polaznici Ekološkog DV-a Mak i učenici OŠ Franje Krežme te su u 11 sati počeli kititi božićnu jelu.

- Djeca su dobila specijalne poklone - čvarke, kobasice i langošice. Oni su nama pak donijeli svoje ukrase, a mi smo uzvratili jestivim ukrasima za božićnu jelu. Jako nam je drago što su svojim dolaskom uveličali ovaj dan - rekao je Medić.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike