Ekonomija
HAMAG-BICRO

Pametna proizvodnja - prilike i veliki izazovi
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
U Osijeku su predstavljene prednosti inovativnih projekata Smart FACTORY huB, PPI2Innovate te B Light

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je jučer u Osijeku zainteresiranim poduzetnicima mogućnosti i izazove pametne proizvodnje preko projekata Europske unije koji su na raspolaganju poduzetnicima.- Nakon niza održanih radionica u Slavoniji, na kojima smo informirali poduzetnike o potporama koje su im na raspolaganju, ovaj put bilo je nešto više riječi o pametnoj proizvodnji kroz projekt Smart FACTORY huB. Osim pametne proizvodnje, predstavit ćemo projekte PPI2Innovate, kojim se nastoji potaknuti korištenje javne nabave inovativnih rješenja, te B Light, kojemu je cilj ojačati suradnju između malih i srednjih poduzeća u pograničnom području Mađarska – Hrvatska - rekao je u uvodnoj riječi za ovog susret s poduzetnicima Mario Turalija, član Uprave HAMAG-BICRO-a.
Uz njega nazočnima su se obratili Petar Lagator, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, i Darko Knežević, predsjednik Županijske obrtničke komore.
Projekt Smart Factory Hub, kroz Industriju 4.0, usmjeren je na tehnološki specijalizirane poduzetnike u prerađivačkoj industriji. Takvi proizvođači suočeni su s velikim problemima povećanja kapaciteta proizvodnje u niskobudžetnim gospodarstvima te povećanom razinom sofisticiranosti lanaca opskrbe u visokobudžetnim gospodarstvima. Upravo lean proizvodni proces i pametna proizvodnja mogu znatno povećati učinkovitost snižavanjem troškova, ispravnim radom i efikasnijom raspodjelom vremena ukupne proizvodnje uključujući rad strojeva, linija i ljudi.
Poduzetnički projekti koje financira HAMAG-BICRO nerijetko su prijavljeni od novoosnovanih poslovnih subjekata, posebno projekti koji dolaze iz informacijsko-komunikacijskog sektora. Najviše prijava takvog profila poduzetnika veže se uz inovacijske programe Agencije koji financiraju unaprjeđenje poslovanja i iskorištavanje inovacijskog potencijala poslovnog subjekta.
Turalija je naposljetku iznio i zanimljiv podatak - u Osječko-baranjskoj županiji realni sektor povuče, kroz ovakve potporne mogućnosti, oko 230 milIjuna kuna, na razini države taj je iznos 1,9 milijardi kuna. Ovim sredstvima generiraju se investicije u vrijednosti od oko pet milijardi kuna, što u konačnici rezultira više ostvarenim prihodima od 1,5 milijardi kuna i zapošljavanjem sedam tisuća novih djelatnika.
Ovo je ujedno druga radionica u oviru projekta Dani HAMAG-BICRO-a, a poduzetnici su, osim o pametnoj proizvodnji, imali priliku čuti i o financijskim instrumetima za ruralni razvoj s posebnim naglaskom na mikro i male zajmove s kamatnim stopama od 0,5 % do 1,0 %, dok za mljekarski sektor kamatna stopa iznosi samo 0,1 %. Na kraju su predstavljeni otvoreni te pozivi u najavi za 2019. godinu, za nepovratna sredstva, a koje vrednuje i provodi ova Agencija.

 Dario Kuštro

TKO TRANSFERIRA POVOLJNE KREDITE?
Turalija je u izjavi za naš list rekao da ima spoznaja kako su poduzetnici upoznati s ponudom povoljnih kredita, ali ne znaju tko ih transferira. "Stoga ovakve informativne radionice koje HAMAG-BICRO kontinuirano radi po cijeloj Hrvatskoj daju za mogućnost da gospodarstvenici dobiju sve relevantne informacije kako bi došli do najjeftinijih izvora financiranja, do nepovratnih sredstava kako bi mogli generirati dodanu vrijednost koja bi trebala biti produkt većeg prihodovonog rasta i većih plaća djelatnika", stava je Turalija.
Mario Turalija

član Uprave HAMAG-BICRO

Naši povoljni izvori financiranja i nepovratna sredstva generiraju dodanu vrijednost koja bi trebala biti produkt i većeg prihodovnog rasta i većih plaća, time i veće konkurentnosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike