Mozaik
DUBIOZA KOLEKTIV DANAS, 7. PROSINCA, NASTUPA U OSIJEKU

U planu su novi album i latinoamerička turneja
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
U 2019. želimo da se zbog buma hrvatskog gospodarstva dogodi egzodus radno sposobnog stanovništva u Slavoniju

Rijetko koji bend može publiku podići na noge kao Dubioza kolektiv, tako da se večeras u osječkoj dvorani Gradski vrt očekuje topot nogu i glasno pjevanje uz omiljene hitove sjajne grupe, koja je odavno premašila granice regije te žari i pali po cijeloj Europi.

Pred sam kraj dugotrajne turneje koja ih je odvela na sve strane Starog kontinenta, Dubioza dolazi u grad na Dravi razveseliti svoje brojne fanove. Uoči dolaska objavili su svoj tradicionalni najavni video, ovaj put u bećarcu: "U Osijeku svira Dubioza, miješa‘ će se i šljiva i loza, jedan-dva, opsa-sa! Slavonijom nismo dugo prošli, valjda nisu svi u Irsku o‘šli, one, two, three, đe su svi? U Osijeku u Gradskome vrtu, taman iza Dnevnika na HRT-u, taman iza drugog Dnevnika na HRT-u, jedan-dva, opsa-sa! Rajan eru dovedi nam raju, sviramo vam u rodnome kraju, joj, sviramo vam u rodnome kraju, one, two, three, doće svi!".

 O koncertu, turneji, albumima i Slavoniji popričali smo s basistom Vedranom Mujagićem iz Dubioze kolektiva.

Dugo vas nismo vidjeli u Osijeku. Što možemo očekivati na ovom koncertu? Više novih, više starih pjesama...?

- Posljednji put smo u Osijeku svirali 2014. U međuvremenu je Dubioza izdala dva albuma - "Happy Machine" i prošlogodišnji "Pjesmice za djecu i odrasle", tako da će puno pjesama prvi put odsvirati u Osijeku. Naravno da ćemo odsvirati i neke od nezaobilaznih pjesama sa starijih albuma, kao i neke pjesme koje će se naći na albumu koji pripremamo za sljedeću godinu.

Vidjeli smo vaš najavni video za osječki koncert u kojemu ste otpjevali bećarac. Otkud ideja za to?

- Mi se trudimo da najave koncerata ne budu suhoparne i dosadne ni nama ni ljudima koji ih gledaju. Uvijek pokušavamo naći neku lokalnu pjesmu i preraditi je na naš način. Ideja za bećarac zapravo je došla kao najava za koncertnu turneju u Irskoj, gdje smo u studenome svirali četiri koncerta, a u toj je verziji bećarac bio otpjevan na engleskom jeziku, a onda se osječka najava nametnula sama po sebi zbog te "rajanerovske" konekcije s Irskom…

Ovih ste dana objavili pjesmu s Letu štuke, "Zemlja gori", zar ne?

- "Zemlja gori" objavljena je na novom albumu Letu štuke "Topla voda", koji toplo preporučujemo za poslušati. Dino Šaran je zaista izvanredan autor i svaka riječ pogađa "gdje najviše boli". Ovo je, na neki način, nastavak suradnje koja je počela na našem albumu "Pjesmice za djecu i odrasle", gdje je Dino gostovao u pjesmi "Autopilot", a nadamo se da ćemo i u budućnosti imati priliku raditi u toj kombinaciji.

Sam pogled na raspored vaših svirki izaziva vrtoglavicu. Nastupate po cijeloj Europi, gotovo bez prestanka. Postaje li to teže s godinama ili održavate formu? Možda neki tajni recept?

- Recept je jednostavan: u litri vode prokuhate 4 zrele brokule, pola kile mljevenog đumbira i 250 grama oraha. Kada se smjesa ohladi, dodate 5 kašika vrcanog meda, jednu šolju kurkume, 2 miligrama THC-a i začinite sa 2 decilitra omiljenog energetskog napitka. Konzumirati natašte prije svakog koncerta. Držati na tamnom i hladnom mjestu, dalje od djece. O svim indikacijama i kontraindikacijama posavjetujte se sa svojim profesorom glazbenog odgoja.

Možete li izdvojiti neki koncert, ili koncerte, koji posebno pamtite i zašto?

- Ovo je jedno od najkompliciranijih pitanja koje možete postaviti glazbenicima, uz ono najteže: Koja vam je najdraža pjesma?. Teško je izdvojiti neki od koncerata, ali ako baš moramo, bio je jako zanimljiv nastup na Pol’and’Rock Festivalu u Poljskoj pred više od stotinu tisuća ljudi, kao i nastup na Boomtown Fair Festivalu u Velikoj Britaniji, na kojem je snimljen videomaterijal za naš najnoviji spot "Wild Wild East". Ove godine, također, izdvajamo koncert u Budimpešti 15. prosinca, kojim završavamo ovogodišnju turneju i okrećemo se novim radnim pobjedama.

Kakvi su planovi Dubioze za 2019.? Je li možda u planu novi album?

- Za 2019. pripremamo izlazak novog albuma na stranim jezicima. Ovaj put ćemo osim na engleskom pjevati i na španjolskom i francuskom. U pripremi je i prva latinoamerička turneja, koja bi se trebala dogoditi na proljeće, a ljeto ćemo provesti svirajući na festivalima uzduž i poprijeko europskog kontinenta... a vjerojatno i šire.

Prije toga trebamo dočekati Novu. Svirate li za doček i gdje?

- Ove godine ćemo, za promjenu, najvjerojatnije ostati u našim toplim domovima, ispred malih ekrana, na kojima ćemo gledati kolege kako se smrzavaju na nekoj od regionalnih pozornica.

A što vi želite svojim slavonskim fanovima u 2019.?

- U 2019. želimo da se zbog iznenadnog buma hrvatskog gospodarstva počne događati egzodus radno sposobnog stanovništva u Slavoniju, da se Irci počnu sekirati zbog odljeva mozgova, a da Ryan Air uvede još nekoliko redovitih linija za Osijek kako bi irski gastarbajteri mogli lakše ići kući za praznike, a da za doček 2020. na trgu u Osijeku zbog velike koncentracije Iraca zasvira U2.

Tanja Kvorka
ULAZNICE U CIJELOJ SLAVONIJI
Ulaznice su u prodaji po cijeni od 100 kuna za parter i 130 kuna za tribine, i to: u Osijeku - Caffe bar Viva (kod bolnice), Caffe-bar Dvorac (Mačkamama), OK TOURS, Lounge bar Waldinger (Portanova), Caffe bar Pit lane, Caffe bar IN; u Antunovcu - Caffe bar Stil; u Belom Manastiru -Green Room Pub; u Bilju i Donjem Miholjcu - u uredima TZ-a; u Đakovu - Film Caffe; u Našicama - hotel Park; u Valpovu - Centar kulture “M. P. Katančić”; u Vinkovcima - ZARA fitness centar; u Vukovaru - hotel Lav; u Županji - Caffe bar Urban.
album
SNIMAMO NA STRANIM JEZICIMA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike