Kultura
NOVA KNJIGA DRAŽENA BRANDIĆA

Za 30-godišnje pauze pisao i nastupao
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Golemu potporu su mi pružali, uz obitelj, moja prva učiteljica Marica Mirčetić, koja prati moj rad i bodri me sve vrijeme

Vinkovački pjesnik Dražen Brandić (58) objavio je nakon 30 godina pauze novu zbirku pjesama naslovljenu Zamka pjesme. Jako je uzbuđen i raduje ga što će svoju treću zbirku za desetak dana predstaviti sugrađanima u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić".

Prvu zbirku pjesama Prelazak X objavio je sada već daleke 1985. u nakladi zagrebačke IK Mladost, a dvije godine kasnije i drugu poetsku zbirku Kvit u nakladi vinkovačke Privlačice. Iako je od druge do treće knjige prošlo više od 30 godina, Brandić nije mirovao, marljivo je pisao, sudjelovao na brojnim večerima i tribinama, čitao svoje pjesme, a prijatelji su mu zamjerali što nikako ne nađe vremena i ukoriči svoje radove jer, kažu, te pjesme zaslužuju naći se u knjizi i trajno sačuvati.
Nagrada za "Stari panj"
- Pisanjem sam se počeo baviti još u osnovnoj školi, početkom 70-ih, kada sam za pjesmu Stari panj dobio državnu nagradu na školskom natječaju. To mi je bio prvi javni istup i pravi poticaj za daljnji rad. U to sam vrijeme jako puno čitao razne autore i mnogi su na mene utjecali i pridonijeli mom daljnjem literarnom razvitku. Od domaćih je autora tada veliki utjecaj na mene ostavio Tin Ujević, a od stranih gotovo svi ruski pjesnici. Dao sam im zajednički naziv - pjesnici s dušom. Objavljivao sam u brojnim novinama i časopisima, a moje su pjesme i reportaže uvrštene u zbornike KIC Privlačice, Pjesnička polja i Vinkovci u stihu, u časopisu Hrašće, kao i u Izvor & uvir s grupom autora. Nekoliko radova mi je objavljeno u nekadašnjem časopisu Oko i Omladina, a reportaže u listovima Modra lasta i u časopisu Matica iseljenika Hrvatske. Prepun mladenačkog bunta i entuzijazma u 80-ima sam puno objavljivao, ali sam se ipak najviše našao u javnim nastupima i u neposrednim kontaktima s ljubiteljima i slušateljima poezije. Tako je i nastala ova tridecenijska ‘pauza‘. No vrlo sam aktivan na dnevnoj bazi na društvenim mrežama - kaže vinkovački pjesnik, te dodaje kako mu je prvi mentor, uz danas već pokojnoga oca, bio književnik i prijatelj Ivan Boždar, zatim također pokojni pjesnik Zvonimir Balog, s kojim je imao izuzetno plodnu suradnju uz, kako kaže, obilje humora i opuštenosti. Zvonimir Balog i Stjepo Miović Kočan potpisnici su recenzija za Brandićevu prvu knjigu. Za drugu su recenzije napisali pjesnikov prijatelj, nedavno umrli Sead Begović i veliki hrvatski pjesnik Boro Pavlović.

Posveta ocu
- Tijekom svih tih dugih godina veliku su mi potporu pružali, uz moju obitelj, moja prva učiteljica Marica Mirčetić, koja prati moj rad i bodri me sve vrijeme, kao i već spomenuti prijatelj Ivan Boždar. Ovu najnoviju knjigu Zamka pjesme posvećujem svom pokojnom ocu Josipu. Knjigu je uredio književnik Ivica Mijatović, čija se Udruga Tikvica i potpisuje kao izdavač, a pogovor knjizi napisao je Franjo Nagulov. Zahvaljujem svima, posebice gradonačelniku Ivanu Bosančiću i Poglavarstvu grada Vinkovaca, kao i prijateljima koji su donacijama pomogli knjizi pri oživljavanju i utiranju puta do srca čitatelja - kaže Brandić, dodajući kako je njegova najnovija zbirka otiskana u tiskariji Certis.

Franjo Nagulov u pogovori piše kako Brandićeva zbirka Zamka pjesme "već na prvo čitanje donosi znatnije semantičko odstupanje u odnosu na njegova ranija dva ukoričenja jakih recenzentskih potpisa poput Seada Begovića i postmodernističkog pjesničkog začinjavca Bore Pavlovića", a "Bosut je jednim od esencijalnih pojmova Brandićeve novije poetike."

Urednik knjige Ivo Mijatović ocjenjuje kako Bosut ima značajno mjesto u Brandićevu pjesničkom opusu, da se autor jasno odredio što on za njega znači i kakav je njegov utjecaj na pjesnikov život i sudbinu.

Miroslav Flego
Sead je trebao doći na promociju
Dražen Brandić prijateljuje sa Seadom Begovićem još od prije rata, kada mu je dao rukopis svoje druge knjige Kvit. "Boždar je rukopis pokazao Seadu koji je bio oduševljen i pristao je napisati recenziju. Zajedno smo krajem 80-ih bili na Jutru poezije u Lapidariju, ja sam čitao svoje pjesme, on svoje i sjećam se da je jako lijepo govorio o mojim pjesmama. Družili smo se i privatno, ali za rata sam izgubio njegov broj. Htio sam ga pozvati na promociju, ali, eto, umro je", kaže Brandić dodajući kako se Seada sjeća kao nježnoga čovjeka.
posveta
POKOJNOM OCU JOSIPU BRANDIĆU
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike