Tehno
TEST: HONOR 8X

U boj za srednju klasu s raskošnim 6,5-inčnim zaslonom
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Uočavamo dostupnost svih danas aktualnih tehnologija, ali ne i bežično punjenje

Korisnike pametnih telefona volimo podijeliti u tri kategorije. Prvi su oni koji traže samo najbolje i spremni su to platiti. Ovdje govorimo o kupcima telefona kao što su Samsung Galaxy S9, Huawei Mate 20 Pro, Sony Xperia XZ3 itd. Dakle, oni kupci kojima nije problem dati debelo iznad 5000 kuna za telefon.

Nasuprot njima, na sasvim drugoj strani, kupci su „trećeg ranga“, koji biraju što jeftiniji uređaj, ne mare ni za performanse ni za mogućnosti, jedino važno je „da telefon radi“. Ovdje govorimo mahom o kupcima koji će izdvojiti oko 1000 kuna, rijetko kad koju stotinu više. U sredini su se smjestili oni, rekli bismo, većina, koji mudro gledaju što koji proizvođač nudi i po kojoj cijeni te na osnovi usporedbe kupuju najbolje i najviše za svoj novac. Nije im problem izdvojiti više od 2000 kuna, pa i 3000, ali telefon mora biti u rangu najboljih. Upravo toj kategoriji kupaca Honor je postao zanimljiv, a s modelom Honor 8X bit će i više.

Kao i u svakom našem osvrtu na telefon, počet ćemo s vanjštinom.

Visok sjaj
U malenom pakiranju telefona, kakva su danas gotovo sva (iako priznajemo da nam pomalo nedostaju kutijetine iz prošlih vremena), stiže telefon, punjač, slušalice, nešto papira i to je to. Honor 8X stigao nam je u plavoj boji, koja mu stoji odlično. Kad smo kod izbora, dostupna je još crvena i crna. Ono što se prvo uočava, visok je sjaj telefona. Naime, stražnja strana je plave boje, no sjaj te boje je zrcalan, a uz to i izuzetno sklizak. Stoga bi bilo mudro opremiti se kakvom maskicom. Dio poleđine obojen je u manje sjajnu boju, tj. potpuno matiranu plavu, a sve skupa djeluje elegantno i privlačno. Poleđina još otkriva dvije leće kamere i čitač otiska prsta. Stražnja i prednja strana (obje su staklene), naslonjene su na plastični obrub koji također djeluje elegantno. S donje strane su konektori, gdje uočavamo zastarjeli USB (nema USB-C), ali i uvijek voljeni 3,5-milimetarski ulaz za slušalice. Desni rub nosi klasične tipke (kontrola zvuka i otključavanje), a lijevi utor za SIM karticu. Nakon uključivanja Honora 8X dočekuje nas raskošni i golemi 6,5-inčni zaslon, koji gotovo potpuno prekriva prednju stranu. Rubovi su toliko maleni da slobodno možemo reći kako su jedni od najmanjih dosad viđenih. Od tehničkih specifikacija za zaslon valja spomenuti kako ima IPS LCD panel i rezoluciju od 1080 x 2340 točaka uz omjer od 19,5:9 i gustoću od 396 ppi. Zaslon ima „zub“ koji mu daje dašak ekskluzivnosti, jer, kao što znamo, prve „zube“ dobio je iPhone, pa ova novotarija uvijek asocira na skupe uređaje iz Applea.

Moćna unutrašnjost
Radom na Honoru 8X uočavamo bratsku povezanost s pametnim telefonima Huawei. Naime, kao što pogoni i Huawei, Honor na svojim uređajima vrti EMUI prilagođen Android, koji je na oko posve identičan. Na Honor 8X EMUI je bio u verziji 8.2, što znači kako se na Honoru vrti Android 8. Sam sustav je poprilično dotjeran i donosi brojne izmjene, kao i bogate mogućnosti prilagodbe, a s obzirom na količinu novosti potrebno je malo priviknuti se i potruditi pronaći gdje je što. Glede performansi, svoj posao odlično odrađuje Kirin 710. Njega smo upoznali već u modelu Mate 20 Lite, a riječ je o 12 nm osmerojezgrenom procesoru čije četiri Cortex-A73 jezgre kucaju na taktu 2,2 GHz, a četiri štedljivije A53 na 1,7 GHz. 4 GB RAM-a je za ovaj cjenovni rang i uz ovaj procesor sasvim dovoljno, za pohranu je na raspolaganju 64 GB interne memorije, a naš primjerak je igrom slučaja onaj jači, s čak 128 GB. Honor 8X dolazi s čak četiri kamere. Dvije s prednje i dvije sa stražnje strane, no od njih četiri samo su dvije prave. Dvije dodatne zapravo su samo senzori koji mjere dubinu, a sve kako biste mogli dobiti što realističniji efekt zamućene pozadine kao na profesionalnim fotoaparatima. Stražnja kamera tako ima 20 MP f/1.8 27mm PDAF plus 2 MP senzor dubine, a prednja je opremljena sa 24 MP f/2.0 26mm plus 2 MP senzor dubine. Obje kamere daju poprilično dobre fotografije, a za prosječnog korisnika one će biti i više no dobre. Naravno, zrnatost i lošija kvaliteta vidljiva je pri snimanju u mraku. Pogledom na Honor 8X uočavamo dostupnost svih danas aktualnih tehnologija, ali ne i bežično punjenje, ili pak ono klasično žično brzo. Međutim, za uređaj ovog cjenovnog razreda to i nije minus. Za kraj ostavljamo cijenu, ona iznosi od 2300 do 2600 kuna, ovisno o količini interne memorije za pohranu. Uzimajući sve u obzir, riječ je o uređaju o kojem valja dobro razmotriti pri kupnji.
Marin Režić
Obje kamere daju poprilično dobre fotografije, a za prosječnog korisnika one će biti i više no dobre
Cijena je od 2300 do 2600 kuna, ovisno o količini interne memorije za pohranu
Najčitanije iz rubrike