TvObzor
NIGHTFLYERS

Ekspedicija na svemirskom brodu
Objavljeno 7. prosinca, 2018.

Krenuli su na put kojim bi donijeli blagostanje milijardama. Sve je išlo u njihovu korist. No prvo su se krenule događati male stvari, da bi se zatim i smrti počele pojavljivati... Kratka je to najava za novu znanstvenofantastičnu seriju "Noćni letači" kabelske mreže Syfy, koja je premijeru imala prošle nedjelje (možda je neobično ovakvo što gledati u predblagdansko vrijeme, ali što je, tu je). Radnja se fokusira na osmero znanstvenika koji žele stupiti u kontakt s izvanzemljicama jer se Zemlja nalazi na samom rubu uništenja, pa se nadaju njihovoj pomoći. Znanstvenici, kojima se pridružuje i telepat, kreću na ekspediciju na svemirskom brodu Nightflyer, kibernetičkom čudu s misterioznim kapetanom. Vrlo brzo posada biva zarobljena u dubokom svemiru, ostavljena na milost i nemilost luđaku koji može učiniti bilo što.

George R. R. Martin je već odavno sinonim ne samo za "Igru prijestolja" nego i za šire polje fantasy žanra. No, sada imamo priliku upoznati i drugu stranu ovog briljantnog pisca – stranu koju do sada nismo imali prilike gledati u audiovizualnoj formi. Martinovi čitatelji dobro poznaju i druga djela koja je on pisao kroz godine, dok su gledatelji manje-više upoznati isključivo s "Igrom prijestolja". Riječ je o specifičnoj kombinaciji sci-fi i horor žanrova, ili, bolje rečeno, o pravoj noćnoj mori posade svemirskog broda koja istražuje oblike života na rubu solarnog sustava. Zapravo, moglo bi se reći da je riječ i o svojevrsnoj ‘ukletoj‘ pustolovini deseteročlane posade koja otkriva nešto do tada neviđeno i nepojmljivo. Martinovo pero je i u ovoj knjizi zablistalo i pokazalo da je ovaj genijalni pisac jedan od najboljih pripovjedača i fantasy/sci-fi arhitekata suvremenog doba. Serija, čija se radnja odvija 2093. godine, projekt je Syfyja, koji sve odlučnije širi svoju ponudu privlačnih naslova, a partner u produkciji u ovom slučaju je Netflix. Odabir ekranizacije Martinove knjige je u tom pogledu zanimljiv potez koji će privući ne samo ljubitelje piščevih djela nego i širu publiku koju zanima znanstvena fantastika, s obzirom na to da je riječ o jednom od onih naslova koji su obilježili ovaj žanr.

Radnja knjige odvija se u Martinovu fikcionalnom univerzumu "Thousand Worlds", kao i mnoge druge njegove knjige i kratke znanstvenofantastične priče. Već je i sam koncept knjige dovoljan razlog za gledanje ove serije, ali pažnju privlači upravo George R. R. Martin, koji je izbliza sudjelovao u projektu. U tom pogledu publike sigurno neće nedostajati. Ono što je posebno zanimljivo: serija se nakon premijere emitira svakog dana do 13. prosinca, kad će biti emitirana posljednja, deseta epizoda.

Adrian ANDREJEK
ŽANR: SF, horor

AUTOR: George R. R. Martin

ULOGE: Gretchen Mol, Eoin Macken, David Ajala, Sam Strike, Maya Eshet

MREŽA: Syfy

DATUM: 2. 12.

EPIZODA: 10
Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike