TvObzor
HRT: IZBOR HRVATSKOG PREDSTAVNIKA ZA PJESMU EUROVIZIJE

Dora 2019. - povratak na male ekrane nakon osam godina
Objavljeno 7. prosinca, 2018.

Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu eurovizije, Dora 2019., prvi put nakon osam godina, vraća se na male ekrane, i to 16. veljače 2019. u Opatiji, gdje će se u izravnom prijenosu HTV-a održati središnja festivalska večer, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Povratak Dore rezultat je suradnje HRT-a i Grada Opatije, koji su danas potpisali i sporazum o suradnji, a središnja večer održat će se u sportskoj dvorani “Marino Cvetković” u Opatiji.

Glavni ravnatelj HRT-a, Kazimir Bačić, tom je prigodom izrazio zadovoljstvo povratkom tog velikog natjecanja, kao i suradnjom s Gradom Opatijom, tradicionalnom “prijestolnicom Dore” i hrvatske glazbe.

“Posebna mi je čast najaviti da HRT svoj projekt Dora vraća u Opatiju. Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji pa bih želio podsjetiti kako je 1992. godine tamo prvi put bio i organiziran festival na kojemu je izabrana hrvatska pjesma za pjesmu Eurovizije. Proteklih godina bila je pauza, a sada će HRT i Grad Opatija zajednički vratiti taj projekt tamo gdje i pripada. Stoga možemo najaviti kako će se u sklopu “Glazbenih dana HRT-a” u subotu, 16. veljače, održati i Dora, natjecanje za hrvatskog predstavnika i pjesmu Eurovizije 2019.”, rekao je glavni ravnatelj. Na taj će način, dodao je, publika i stručni žiri, odnosno najšira javnost, preko televotinga, odabirati pjesmu koja će zastupati Hrvatsku na Eurosongu.

Voditelj projekta “Glazbeni dani HRT-a u Opatiji”, Željen Klašterka, kao novitet najavio je održavanje festivala u dvorani “Marino Cvetković” koja pruža mogućnost nazočnosti ljubiteljima Dore. “Na taj način također želimo privući i mlade ljude koji će preko društvenih mreža produljiti život Dore preko Facebooka, Instragrama, Twittera”, rekao je Klašterka.

Tijekom dva dana koja će prethoditi Dori, u Opatiji će se održati i koncerti Simfonijskog orkestra, 14. veljače, te dan kasnije koncert Jazz orkestra HRT-a.

Na konferenciji za novinare, u povodu velikog povratka Dore, bili su i prijašnji predstavnici Hrvatske na Eurosongu, i to: Tony Cetinski, Jacques Houdek, Feminem, Kraljevi ulice i Franka Batelić, ali i Rajko Dujmić, jedini hrvatski skladatelj čija je pjesma, “Rock me, baby”, pobijedila na Eurosongu u izvedbi grupe Riva i dovela Eurosong u Zagreb, kao i Ivica Propadalo, čija je skulptura izabrana za službenu statuu Dore.

Inače, natječaj za Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije 2019. otvoren je do 10. siječnja 2019., nakon čega će ocjenjivački sud odabrati 16 originalnih te dvije rezervne pjesme, koje će se 16. veljače u Opatiji natjecati za prestižnu titulu Dore 2019.
(N.K.)
Možda ste propustili...

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata