Novosti
SINDIKALISTI PROZVALI PREPOROD DA ISCRPLJUJE LJUDE

Sindikati javnih službi: Od rujna plaće će biti između 150 i 800 kuna veće
Objavljeno 6. prosinca, 2018.

Čelnici sindikata javnih službi predstavili su učinak sporazuma s Vladom na rast plaća učitelja i drugih javnih službenika. Makroekonomist Matija Kroflin rekao je da će od rujna 2019. zaposlenima u javnim službama netoplaće porasti od 150 do 800 kuna, uz predviđenu inflaciju od 1,2 posto. Opovrgnuo je tvrdnje da su plaće zaposlenih u javnim i državnim službama u odnosu na ostale zaposlenike bolje nego 2008. te da su u svim drugim zemljama plaće u tim službama niže od ostalih.

Napomenuo je kako je u odnosu na 2008. došlo do promjene metodologije izračuna, pa podaci nisu usporedivi te da je istina kako je situacija za zaposlenike u državnim i javnim službama bitno pogoršana. Prema njegovu mišljenju, plaće zaposlenih u tim službama od 2010. rastu sporije i padaju snažnije. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako nastavniku s VSS-om u osnovnim i srednjim školama, brutoplaća raste od 415 kuna za početnika do 515 kuna za nastavnika pred mirovinom. To znači da samcu u Zagrebu netoplaća od rujna raste između 238 i 295 kuna, rekao je Mihalinec, podsjetivši da obrazovni sindikati nisu bili za sporazum, a svoju borbu za veće plaće nastavljaju s Ministarstvom.

- Plaće zaposlenika u Europi od početka do kraja karijere rastu do 60 posto, u Irskoj i do 100 posto, a u Hrvatskoj maksimalno 20 posto, odnosno 0,5 posto po godini staža, kaže Mihalinec, dodajući da su u zemljama bivšeg istočnog bloka plaće ipak nešto niže, ali svi imaju veće pomake u karijeri.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako nakon procesa mirenja nema mogućnosti za štrajk zbog osnovice plaća, pa nije jasno zašto Preporod napada obrazovne sindikate koji su bili protiv sporazuma, osim pokušaja otimanja članstva. "Preporod nikada nije samostalno organizirao štrajk protiv Vlade, nego se eventualno nama priključivao te odustajao, i onda nas napadao. Neka organiziraju štrajk, nastave borbu i traže povećanje za 19,9 posto, a mi ćemo ga podržati", poručio je Ribić.

Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak osvrnula se na optužbe da su "žuti sindikati" rekavši kako nije ni moralno ni prihvatljivo da im drugi sindikati bacaju klipove pod noge. Štrajk članova Preporoda nije ništa donio, a nije pametno ljude iscrpljivati i dovoditi ih u neugodnu situaciju bez rezultata, ustvrdila je.I.Bošnjak/H
Mihalinec tvrdi da naši nastavnici rade više od europskih, sa sličnim brojem djece, a u mnogo težim uvjetima
Možda ste propustili...

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo