Novosti
UZ DAN OBRANE OSIJEKA OTVORENI NOVI UREDI ZA BRANITELJE U BIVŠEM HOTELU MURSA

Braniteljima sva skrb na jednom mjestu
Objavljeno 6. prosinca, 2018.

U srijedu je u Osijeku Ministarstvo hrvatskih branitelja priredilo svečano otvorenje novih ureda Područne jedinice Osijek i Centra za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije.

- Jačanje sustava skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju i članove njihovih obitelji jedan je od glavnih ciljeva Ministarstva hrvatskih branitelja. Okupljanjem na jednom mjestu ureda koji su direktno uključeni u provedbu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i svih projekata koje provodimo, jedan je od načina ostvarivanja tog cilja - rekao je u uvodnoj riječi Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja. Ovim otvorenjem Ministarstvo se priključilo obilježavanju Dana obrane grada Osijeka. Zahvale su išle i na adresu osječke gradske uprave i gradonačelnika Ivana Vrkića koji se spremno odaziva na zahtjeve i inicijative koje na njegovu adresu upućuje braniteljska populacija.

I Vrkić i Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine osječko-baranjske, svjesni su kako je to najmanje što se moglo učiniti za oduživanje uloge koju su branitelji učinili za obranu Osijeka i hrvatske nacionalne samostalnosti. Novi uredi smješteni su u nekadašnjem hotelu Mursa, no ovdje će biti smještene i sve institucije i uredi koji se skrbe o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji - uz osječku Područnu jedinicu Ministarstva i Centra za psihosocijalnu pomoć, tu su i Odjel za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, Ured državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji te Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

- Ovakvo okupljanje svih ureda s nekoliko osječkih adresa na jednom mjestu, braniteljima i članovima obitelji znatno će pojednostaviti i olakšati nastojanja da ostvare svoja zakonom zajamčena prava - pojašnjava Sanja Ivković, voditeljica osječke Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja. Ovakve područne jedinice ustrojene su radi bolje dostupnosti i rješavanja pitanja s kojima se branitelji i stradalnici susreću. Pružaju pomoć savjetodavnog i informativnog karaktera temeljenu na individualnom pristupu korisnicima pri ostvarivanju statusnih prava i prava iz programa koje provodi Ministarstvo te posredovanju u praćenju ostvarivanja tih prava.

Ovi novuređeni uredi zapravo su administrativni dio budućeg Veteranskog centra Osijek. Podsjetimo, prije godinu dana Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku kojom se pravo upravljanja ovim objektom nekadašnjeg osječkog hotela dodjelujue Ministarstvu hrvatskih branitelja te istovremeno donijela i zaključak o uspostavi Veteranskog centra u Osijeku. D.Kuštro
OSJEČKI CENTAR ZA DVIJE GODINE
Osječki Veteranski centar bit će peti takav centar u Hrvatskoj, i to najveći. Uspostavljeni su slični centri u Daruvaru, Petrinji, Šibeniku i Sinju. Za njihovu je gradnju osigurano gotovo 290 milijuna kuna unutar EU fonda. “Kako u Osijeku postoji zgrada koju treba prilagoditi, Centar bi mogao biti gotov za dvije godine”, rekao je pomoćnik ministra Tandara.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?