Regija
DAN OSOBA S INVALIDITETOM I DAN VOLONTERA

Osmijeh “jaglaca’’ otkriva istinsku važnost života
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
ORAHOVICA - Članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama "Jaglac" svečanom su priredbom obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera. U prepunoj dvorani nazočnima se prvo obratila predsjednica "Jaglaca" Đurđa Šimatović iznoseći ciljeve udruge te niz odrađenih aktivnosti.

- Odradili smo niz aktivnosti, no još uvijek je potrebno učiniti snažne napore u rješavanju brojnih problema kako bi se poštovala prava osoba s invaliditetom, da žive u svojoj sredini kao ravnopravni članovi društva. Potrebna im je prilika da se uključe u vrtiće i škole i dokažu svoju sposobnost kroz rad i privređivanje. Trebaju im pristupne građevine i prijevozi, još uvijek nije donesen zakon koji bi osigurao da svaka osoba s invaliditetom dobije asistenta u skladu s težinom svog invaliditeta. Ovim putem moram zahvaliti Gradu Orahovici što je ove godine prvi put omogućio djeci s teškoćama u razvoju uključivanje u dječji vrtić te tri puta povećao sredstva za naš rad, a moram također istaknuti kako i naše tvrtke sve više pokazuju interes za poticanje radnih sposobnosti osoba s invaliditetom pa bar i kroz radne aktivnosti – rekla je Šimatović.

U nastavku svečanosti na scenu su stupili članovi "Jaglaca", priredivši nazočnima kazališnu predstavu. Riječ je o predstavi pod nazivom ‘‘Jaglac supertalent‘‘ redateljice, volonterke Nives Brusač u kojoj su glavni glumci bili članovi udruge uz voditelje radionica Marina Milovca, Silvanu Lešić i Ivonu Petrović. "Jaglaci" su glumili i žiri i kandidate koji pokušavaju proći dalje u supertalentu i na kraju svi kandidati prolaze uz znakovitu poruku cijele glumačke ekipe kako je sve moguće uz veliki trud i dobru volju. Nakon predstave pravnik Robert Terfaloga, suradnik udruge, predstavio je temu "Ostvarivanjem 17 ciljeva do budućnosti kakvu želimo". Potom je koordinatorica programskih aktivnosti udruge Lidija Stojković predstavila odrađene programe i projekte u proteklom razdoblju. Uz svečanost u višenamjenskoj dvorani bila je postavljena i izložba slika s Inkluzivne kolonije slikara članova udruge, potom karikature Davora Hlavatija, a na ulazu su posjetitelji mogli kupiti i radove programa "Jaglac" – moj drugi dom.

Cijela svečanost poslala je još jednu poruku - osmijeh ‘‘jaglaca‘‘ otkriva važnost života. V.Grgurić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UPRAVA ŠUMA PODRUŽNICA VINKOVCI PREDNJAČI

U 2018. godini ostvarili 53,9 milijuna kuna dobiti

2

HRABRI KONTAKT-POLICAJAC

Milan Rončević spasio
čovjeka iz goruće kuće

3

NA PRODAJU 33 STANA

Stanove HZMO-a Grad neće dobiti u vlasništvo