Regija
MEĐUNARODNO NATJECANJE DABAR

Četiri Našičanina među najboljim informatičarima u Hrvatskoj
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
NAŠICE - Srednja škola Isidora Kršnjavoga i ove je godine sudjelovala na natjecanju Dabar – međunarodnom online natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja.
Na razini Hrvatske sudjelovalo je 3859 učenika iz 530 srednjih škola, među kojima i 40 učenika našičke srednje škole. Na listi u prvih deset posto najuspješnijih na razini države izvrsnim rezultatima našili su se našički srednjoškolci Ivan Vrekalović, 1. razred prirodoslovno-matematičke gimnazije, Leopold Brodar i Pavle Ergović - 2. razred PMG-a te Patrik Makaj, 4.b razred opće gimnazije. Najboljim našičkim Dabrovima dodijeljene su zlatne diplome za izvrstan uspjeh. Njihovi mentori bili su profesori Barbara Knežević i Zdenko Lovrić.


- Natjecanje Dabar međunarodna je inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i široj javnosti. Zadaci su osmišljeni tako da potiču logičko razmišljanje, primjenu temeljnih informatičkih koncepata - pojasnila je mentorica Barbara Knežević. Dodala je da našička srednja škola na natjecanju Dabar sudjeluje od 2016., kada je i prvi put održano u Hrvatskoj.


- Svake se godine prijavljujemo, a posebno smo ponosni što se nastavlja niz izvrsnih rezultata naših učenika. Naša je težnja da zapravo što više učenika motiviramo za ovo zanimljivo natjecanje i da se izdvoje posebno daroviti učenici informatike - rekla je Knežević.


Ivan Vrekalović, učenik je prvog razreda PMG-a, a bio je najbolji na natjecanju među Našičanima. On kaže da mu zadatci nisu bili teški.


- Ovo mi je prvo natjecanje u životu i odmah sam bio najbolji među svojim kolegama. Bilo je zanimljivo, a zadatci na internetu su mi se jako svidjeli – opisao je svoje iskustvo Ivan.
Učenici rješavaju petnaestak zadataka na računalu uz vremensko ograničenje od 45 minuta. Zadatci koje učenici rješavaju osmišljeni su tako da testiraju njihovo logičko i algoritamsko mišljenje i prosuđivanje.S.Fridl
Zadatke daju stručnjaci iz 58 zemalja
Dabar je osmišljen kako bi se svim učenicima omogućilo jednostavno sudjelovanje na online natjecanju, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz 58 zemalja. Natjecanje je započelo 2004. u Litvi, a prvi Dabar u Hrvatskoj održan je 2016. godine. Natjecanje organizira udruga ‘‘Suradnici u učenju‘‘, uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a. Dabar se nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja rješavanjem primjerenih problemskih i logičkih zadataka te programiranjem, čime se učenike postupno uvodi u svijet digitalne tehnologije.
Možda ste propustili...

JAČAJU SPONE U SVOJOJ SREDINI

Bel-Art otvorio vrata građanima

VINKOVAČKA UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA ROCCO SPAŠAVA STOTINE PASA

Kada pas ode od kuće, najvažnije je alarmirati volontere

MIRKO DUSPARA, GRADONAČELNIK SLAVONSKOG BRODA

I dalje razvijamo grad vlastitim projektima, ali i uz EU fondove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UPRAVA ŠUMA PODRUŽNICA VINKOVCI PREDNJAČI

U 2018. godini ostvarili 53,9 milijuna kuna dobiti

2

HRABRI KONTAKT-POLICAJAC

Milan Rončević spasio
čovjeka iz goruće kuće

3

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU-A SUFINANCIRAT ĆE PROJEKT

Za uređenje dijela Velikog kraja 350.000 kuna