Regija
EPICENTAR SEQUOIA SLATINA PROMIJENIT ĆE VIZURU GRADA

Gradit će hostel s 32 ležaja, konferencijsku i dvoranu za edukaciju, promatračnicu...
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
SLATINA - U nazočnosti brojnih predstavnika ustanova i tvrtki na slatinskom području, među kojima je bio i direktor HGK Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, u Slatini je održana početna konferencija projekta EPIcentar Sequoia Slatina, kojega je nositelj Grad Slatina, a projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica grada Slatine.Riječ je o jednom od najvećih projekata na području grada, čija ukupna vrijednost iznosi 20.748.816 kuna. Za realizaciju toga projekata odobreno je nepovratnih 16.454.065 kuna, ali je Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo dodatnih 3.256.673 kune pa će Grad sudjelovati u projektu s 1.038.077 kuna vlastitih sredstava. Projekt je dobio naziv po stablu mamutovca Sequoia gigantea Desc iz porodice Taxodiaceae, koje već 210 godina na povišenom dijelu središta Slatine odolijeva svim vrstama nepogoda.

Dvije su osnovne namjene provedbe toga složenog projekta: njime se želi revitalizirati zaštićena prirodna baština i povećati njezina privlačnost, a posljedično i povećati broj posjetitelja, što će izravno utjecati na razvoj turizma i potaknuti društveno-gospodarski razvoj grada i županije.

U tom pogledu stanje u gradu najbolje je oslikao gradonačelnik Denis Ostrošić, koji je istaknuo da se turizam kao gospodarska djelatnost u Slatini tek počinje razvijati.

– Na području grada, nažalost, nemamo niti jednoga hotela, znamo da ih je u neko drugo vrijeme, ne tako davno, bilo čak tri. Uz nekoliko restorana, koji imaju problem s nedovoljnom i neraznovrsnom ponudom prije svega autohtonih gastrosadržaja, postoji tek šest iznajmljivača privatnog smještaja, koji zajedno raspolažu sa 60-ak ležaja - rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Prema njegovim riječima, EPIcentar Sequoia morao bi postati ishodište turističke djelatnosti u gradu i njime bi Slatina postala ozbiljna kontinentalna destinacija pametno i sinergijski uklopljena u širu turističku ponudu ovog dijela Slavonije, povezana s Dravskom pričom u Noskovcima, s Orahom u Orahovici i s Parkom prirode Papuk. Zato je projektom EPIcentar Sequoia Slatina predviđena gradnja hostela s 32 ležaja, posjetiteljskog centra, konferencijske dvorane, interpretacijskog centra, dvorane za edukaciju i prezentaciju, ureda za volontere i suvenirnice, a od posjetiteljskih sadržaja poučna staza u zaštićenom parku i oko mamutovca, restoran, dječje igralište i vidikovac-promatračnica. Bit će pripremljeni i programi edukacije škole u prirodi za učenike, ali i za posjetitelje koji budu zainteresirani da tijekom boravka u Slatini nauče više o prirodnoj baštini koja ih okružuje. EPIcentar Sequoia zasigurno će promijeniti vizuru grada, a očekuje se da će novoizgrađeni kompleks značajno pridonijeti povećanju broja posjetitelja i povećanju broja noćenja.

Projekt EPIcentar Sequoia Slatina predstavili su pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić u ime Grada kao prijavitelja te Tatjana Arnold Sabo u ime Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Vanja Lazić u ime gradske Turističke zajednice kao projektnih partnera.

Inače, projekt je Grad prijavio na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“.

Petar Žarković
Slatinska je sekvoja među najstarijima i najvećima u Europi
Po ugledu na vlastelinske perivoje i parkove, Antun (IV.) Pejačević dao je početkom 19. stoljeća oko kuća za stanovanje upravitelja imanja i njegove obitelji na povišenju uz glavnu cestu kroz Slatinu posaditi različito ukrasno grmlje i egzotično drveće. Tako je nastao park koji je tijekom vremena zapušten, a pojedina su stabla srušena. Do današnjih dana sačuvan je mamutovac sekvoja, zasađen 1807. godine, koji se svojom visinom ističe iznad svih ostalih stabala u parku. To je jedini zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj i među najstarijima je i najvećima u Europi, a zaštićen je kao spomenik prirode još 1967. godine. Projekt EPIcentar Sequoia Slatina pridonijet će očuvanju toga zaštitnog znaka grada Slatine.
Možda ste propustili...

PROSVJED TOVARNIČANA I ILAČANA NIŠTA NIJE POKRENUO

Mogući novi prosvjedi zbog kamiona?

USPJEŠAN NASTUP KK DONJI MIHOLJAC

Mlade košarkaške nade zauzele 8. mjesto u državi

KIŠE JE PREVIŠE

Palo više od 100 litara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UPRAVA ŠUMA PODRUŽNICA VINKOVCI PREDNJAČI

U 2018. godini ostvarili 53,9 milijuna kuna dobiti

2

HRABRI KONTAKT-POLICAJAC

Milan Rončević spasio
čovjeka iz goruće kuće

3

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU-A SUFINANCIRAT ĆE PROJEKT

Za uređenje dijela Velikog kraja 350.000 kuna