Mozaik
NE SMETAJU IM “FOTOKOPIJE”

Kloniranjem žele stvoriti najboljeg konja za - polo
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Najbolji konji u Argentini već se godinama kloniraju, sve s ciljem stvaranja savršenstva

Rađaju li se šampioni ili se uzgajaju? Na to će pitanje znanstvenici u Argentini pokušati odgovoriti sekvencioniranjem genoma najboljih konja na svijetu za igranje pola. U Argentini je polo vrlo popularna igra i važan posao. To potvrđuje i činjenica da se najbolji konji već reproduciraju kloniranjem. Znanstvenici sada žele otići korak dalje i mapirati cijeli genom argentinskog polo-konja kako bi stvorili savršeni primjerak. Na tome će raditi stručnjaci s pet argentinskih sveučilišta, analizirati 80 tisuća konja i pokušati identificirati idealnu genetsku ravnotežu konja.

Argentinski konji za polo posebno se uzgajaju već desetljećima križanjem potomaka izvornih čistokrvnih andaluzijskih i arapskih konja, koji su u Novi svijet stigli sa španjolskim konkvistadorima, i punokrvnih engleskih konja pristiglih na kontinent s britanskim useljenicima u 19. stoljeću. Veterinar Guillermo Buchanan tvrdi da su argentinski konji jedinstveni zbog svoje brzine i izdržljivosti te kombinacije eksplozivnosti i gipkosti. Ti konji tijekom utakmica mijenjaju smjer kretanja u punoj brzini, usporavaju, okreću se i u okretu ubrzavaju. Oni su najkloniranije životinje na svijetu.

Projekt sekvencioniranja genoma prve bi rezultate trebao dati za tri godine. Primjena biotehnologije za unaprjeđivanje konja za polo nije novost, ali znanstveni interes raste jer je sve više bogatih koji su spremni platiti za odlične rezultate. Klon jedne slavne kobile nedavno je na dražbi prodan za 800.000 dolara.

Argentinski polo-savez priznaje kloniranje iako to svi ne smatraju etičkim. Ali kloniranje ima i svoje mane. "To sužava genetsku strukturu pasmine, oni su poput fotokopije", kaže Demyda. Kloniranje košta najmanje 30.000 dolara, što znači da je rezervirano samo za bogate.

Hina
Najčitanije iz rubrike