Svijet
AMERIČKI SENATORI OPOVRGAVAJU TRUMPA:

Saudijski princ naredio je ubojstvo novinara
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
Dva američka republikanska senatora u utorak su, nakon što su informirana o CIA-inim zaključcima, rekla kako nema nikakve sumnje da je saudijski prijestolonasljednik naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

To stajalište izravno proturječi američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je izjavio da obavještajna služba nije našla apsolutno nikakav siguran dokaz. “Nemam nikakve sumnje da je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman naredio ubojstvo i da je cijelo vrijeme bio informiran o situaciji”, rekao je novinarima Bob Corker nakon sastanka s Ginom Haspel, direktoricom CIA-e. “Mislim da je on sudionik Khashoggijeva ubojstva na najvišoj mogućoj razini”, dodao je senator Lindsey Graham. Corker, šef odbora za vanjske poslove, rekao je da na tom sastanku nije čuo audiosnimku ubojstva Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Samo je nekoliko senatora bilo pozvano na taj sastanak s Ginom Haspel, uključujući republikanske i demokratske vođe u Senatu, kao i dužnosnike odbora povezanih sa sigurnosnim pitanjima.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta koji je kritizirao saudijsku vladu i njezina de facto čelnika, prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada.

U međuvremenu sud u Istanbulu izdao je naloge za uhićenje dvaju visokih saudijskih dužnosnika, bivših savjetnika prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija, izvijestila je u srijedu turska novinska agencija Anadolija. U izvješću su osumnjičenici identificirani kao Ahmed al-Asiri, bivši zamjenik šefa obavještajne službe, i Saud al-Kahtani, bliski prijestolonasljednikov savjetnik koji je formalno otpušten s dužnosti u listopadu.

Ured glavnog istanbulskog tužitelja zatražio je od suda da izda naloge za uhićenje u sklopu istrage ubojstva.H
Možda ste propustili...

SKIDAJU SE OKOVI IZOLACIJE

Mobilni internet stigao i na Kubu

DOK AMERIKA SLAVI ŽIVOT BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Trump neće govoriti na ispraćaju Busha

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSJEDNIK SRBIJE JAVNO JE ISMIJAVAN I KRITIZIRAN

S prosvjednog mimohoda "Stop krvavim košuljama" oštre poruke za Vučića

2

PROSVJEDI SE ŠIRE

Macron će dati "važnu izjavu" ovoga tjedna

3

BRITANSKI MINISTAR NAJAVLJUJE GLASOVANJE U UTORAK

O Brexitu će se glasati prema planu