Crna kronika
TRAGIČNA NESREĆA U SLAVONSKOM BRODU

Pješak preminuo u bolnici
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
SLAVONSKI BROD - Sedamdesetpetogodišnji pješak preminuo je u bolnici od posljedica teških ozljeda koje je zadobio u prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak oko 16.45 na raskrižju Zagrebačke i Krbavske ulice u Slavonskom Brodu.
- Policija je očevidom utvrdila da 41-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom, nije prilagodio brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti pa na vrijeme nije uočio 75-godišnjeg pješaka koji je neoprezno prelazio kolnik te je došlo do udara vozila u pješaka. Ekipa Hitne medicinske pomoći pružila je pomoć ozlijeđenom, kojeg su prevezli u bolnicu. Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave brodsko-posavske obaviješten je iz bolnice da je ozlijeđeni 75-godišnjak preminuo od zadobivenih ozljeda u 18.40 - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice PU brodsko-posavske. Protiv 41-godišnjeg vozača Audija policija podnosi kaznenu prijavu.


Kako doznajemo, u vrijeme prometne nesreće cijeli Slavonski Brod bio je prekriven gustom maglom. Iz policije su već upozoravali da takvi uvjeti imaju izravan utjecaj na sigurnost cestovnog prometa jer otežavaju normalno odvijanje prometa.


- Magla je opasna zbog svog naglog i mjestimičnog pojavljivanja te zbog svoje neujednačene gustoće. U vrijeme magle uvelike je smanjena vidljivost i preglednost, odnosno sudionici u prometu ne mogu dobro i na dovoljnoj udaljenosti vidjeti što se događa na prometnici i oko nje.


Kada je maglovito vrijeme, potrebno je usporiti vožnju. Ako vozač ugleda prednja ili stražnja svjetla vozila ispred sebe, treba još više usporiti vožnju jer se može raditi o nekome tko vozi sredinom ceste ili je riječ o automobilu koji stoji ili se kreće vrlo sporo. Tijekom vožnje po magli ne paliti duga svjetla jer se ona reflektiraju i dodatno smanjuju vidljivost. Treba voziti s kratkim svjetlima i upotrebljavati svjetla za maglu - upozoravaju iz policije. Kako dalje dodaju, pokazivače smjera, odnosno "žmigavce", najbolje je uključiti puno prije skretanja te polako kočiti dulje vrijeme prije nego što se zaustavite kako bi se time upozorili drugi vozači.
Kiša, osim što djeluje na vozače, djeluje i na stanje ceste. Pod utjecajem kiše, ali i magle, kolnici postaju skliski. Kolnici su najskliskiji i najopasniji u prvih 30 minuta kišnih oborina kada dolazi do miješanja vode, ulja i nečistoća na cesti, zbog čega se stvara sklizak sloj koji onemogućava prianjanje guma na kolnik i povećava nestabilnost vozila. "Ako vozilom uletite u lokvu vode na kolniku, oduzmite gas i čvrsto držite upravljač ravno. Primijetite li akvaplaning, nemojte naglo kočiti jer će doći do rotacije i slijetanja vozila. Popustite pritisak na papučicu za gas dok se brzina automobila ne smanji i opet ne osjetite kontakt s kolnikom. Vodite računa da na mokrim cestama kočenje traje približno tri puta dulje nego na suhima", kažu iz policije.
Sandra Lacić
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike