Dome slatki dome
POSEBNO PROSINAČKO OZRAČJE

Darovi nas zbližavaju i raduju
Objavljeno 6. prosinca, 2018.
Darivanje mora biti istinsko uživanje, zato na vrijeme sastavite popis osoba i darova kojima ih kanite razveseliti

Darivanje je neodvojivo od božićnih blagdana i Nove godine, a razmjena darova u tom razdoblju od pamtivijeka simbolizira neprekidnu povezanost među ljudima te priziva obilje i blagoslov. Darovi nas raduju, povezuju, ispunjavaju zadovoljstvom i još više zbližavaju.

U europskoj tradiciji međusobno darivanje potječe još iz rimskog doba u kojemu su se poklanjale razlistale grančice ukrašene jabukom ili pozlaćenim orasima. Uz posebno naglašeno darivanje djece te pripadnika nižih od viših staleža, etnografska tradicija bilježi i običaj darivanja životinja i vode kao simbola života.

U Hrvatskoj je tako u mnogim krajevima bio običaj da se u vrijeme oko Božića u bunar bacaju kolači, jabuke i sol kao dar vodi. I u suvremeno doba darivanje ima važnu ulogu u vrijeme Božića i Nove godine. Davanje i primanje poklona pridonosi posebnom ozračju koje vlada u tom razdoblju.

Darivanje mora biti istinsko uživanje ne samo za onoga tko prima nego i za onoga tko daruje.

Zato na vrijeme sastavite popis osoba i darova kojima ih kanite razveseliti. Ako niste sigurni što netko želi, nemojte se ustručavati pitati. Tako ćete pokazati da vam je posebno stalo do osobe koju želite razveseliti, a ne da nemate mašte.

Pravi je dar onaj koji osobi kojoj ga darujemo nije prijeko potreban, ali kojeg se, kada ga dobije, ne bi više odrekla ni za što na svijetu. Ako sami niste uvijek imali sreću da dobijete baš takav dar, nikada nemojte doći u napast nekome darovati ono što ste vi dobili. Darujte od srca, bila to i sitnica, jer to je znak da uz dar poklanjate svoje vrijeme, misli i najljepše želje.
J.Kn.
Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna