Sport
SEHA-GAZPROM LIGA

NEXE u hrvatskom derbiju poražen u Varaždinu
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Ključni period susreta dogodio se od 20. do 29. minute tijekom kojih rukometaši NEXE-a nisu postigli pogodak

Hrvatski rukometni derbi završio je kao i velika većina onih prethodnih. PPD Zagreb je u Varaždinu svladao NEXE, čiji su rukometaši u sjajnoj formi vjerovali kako mogu i drugi put u istoj sezoni svladati dugogodišnjeg hrvatskog vratara. Na kraju su Našičani doživjeli treći poraz u ovogodišnjoj SEHA-Gazprom ligi. Kakav je bio hrvatski derbi svjedoči konačni rezultat - 19:17. Znači vodila se bespoštedna borba u kojoj su oba trenera Lino Červar i Hrvoje Horvat svoju taktiku prvenstveno bazirali na čvrstoj obrani.

Devet minuta mraka
Onaj mlađi trener na našičkoj klupi krenuo je sa 6-0 obranom, Tomića i Lavriča u obrani u napadu su mijenjali Gadža i Šipić, a ako se nije stiglo načiniti izmjena ostajali su Našičani u 5-1 obrani s Gadžom ili Buvinićem na prednjem. Upravo je Buvinić u 10. minuti nakon čvrstog starta Kontreca, nezgodno pao na stražnjicu pa je morao napustiti igru, a na njegovu poziciju desnog vanjskog ušao je Turčin Can Celebi. U tom dijelu igre PPD Zagreb je držao dva do tri pogotka prednosti. Sve do 20. minute igralo se u tom ritmu, a onda se kod sasvim otvorenog vodstva 7:5 za "plinare", Našičanima dogodillo crnih devet minuta tijekom kojih nisu postigli niti jedan pogodak. Prilično ih je iznenadila 5-1 obrana s inače rođenim Našičaninom Tinom Kontrecom na poziciji prednjeg u obrani. Nije prolazila igra "sedam na šest" pa su "zagrebaši" u tom periodu postigli i nekoliko lakih pogodaka. Seriju od pet pogodaka u nizu zaključio je vanjskim pogotkom Sršen, inače igrač NEXE-a na posudbi u PPD Zagrebu, za vodstvo hrvatskog prvaka 12:5. Crnu seriju NEXE-a prekinuo je pogotkom Jelinić, kada je njegov šut s lijevog krila zamalo obranio Kastelic, a do kraja prvog poluvremena Albin Eter se došuljao na sredinu i pogodio za još podnošljivih 12:7 obzirom da je PPD Zagreb vodio i s više razlike. U prvih 30 minuta kod Našičana jedino je Halil Jaganjac postigao dva pogotka, ali iz šest pokušaja. Dojam je da je dio njih bilo i pod prekršajem kojeg slovački suci nisu sankcionirali.

Stigli zaprijetiti
Jaganjac je otvorio drugo poluvrijeme promašajem prilično otvorenog vanjskog šuta. Kao da se želio dokazati izborniku Lini Červaru, koji će uskoro objaviti i popis igrača s kojima će krenuti u pripreme za Svjetsko prvenstvo. Nastavak su odlično otvorili oba vratara. Zapravo Kastelic pa i vratar NEXE-a Moreno Car su nastavili u drugom gdje su stali u prvom poluvremenu. Pokušao je Horvat na Zagrebov napad odgovoriti 5-1 zonom (Gadža na prednjem nap.a), no Našičani na svojoj uobičajenoj razini nisu bili u napadu. Horvat je stoga pokušao nervozu smiriti time-outom u 39. minuti. Uspjeli su "gromovi" smanjiti razliku na "minus četiri", no "zagrebaši" koriste igrača više pa stvaranjem viška na lijevom krilu preko Mandića vraćaju na šest pogodaka razlike sredinom drugog poluvremena pa je opet zavladala brzopletost tijekom našičkog napada. No, na krilima nekoliko obrana Cara, Vida je iz cepelina zabio za povratak na "minus četiri" (17:13) u 52. minuti, a premda je NEXE minutu i pol prije kraja nakon osmog pogotka Vozaba stigao na samo dva razlike (19:17), ipak "zagrebaši" imaju dosta sličnih utakmica u nogama pa nisu dopustili prokockati prednost koju su imali tijekom cijelog susreta. Horvat je stoga iz sedmerca na ulasku u posljednju minutu susreta riješio bilo kakve dvojbe. Prije toga sedmerca zaiskrilo je između igrača dvije najbolje hrvatske momčadi. Slovački suci stoga su na klupu poslali vinovnike Davida Mandića i kapetana NEXE-a Marka Mrđenovića. Kakva se borba vodila svjedoči da je tri minute prije kraja pivot NEXE-a Marin Šipić morao na klupu iz ne baš uobičajenog razloga. U jednom "hrvanju" na crti potrgan mu je dres. Zamjenski dres nije imao.

Krešimir Lacković
PPD ZAGREB        20 (12)

NEXE        17 (7)

VARAŽDIN - Varaždin Arena. Gledatelja: 1000. Suci: Peter Brunovski i Vladimir Čanda (Slovačka).

PPD ZAGREB: Kastelic 1 (10+0), Ristanović, Mrakovčić, Božić-Pavletić, Kontrec, Burić, Sršen 4, Horvat 5(5), Šušnja 2, Potočnik, Jotić 1, Qerimi, Mandić 3, Hrstić, Bičanić 3 i Vekić.

NEXE: Lelić, Car (11+1), Šipić, Gadža, Leban, Eter 2, Zrnić, Mrđenović, Buvinić, Jelinić 1, Vida 3, Lavrič, Tomić 2, Jaganjac 2, Celebi i Vozab 8(2).

SEDMERCI: PPD Zagreb 6(5), NEXE 2(1); ISKLJUČENJA: PPD Zagreb 8 minuta (Horvat 2, Kontrec 2, Šušnja 2, Mandić 2), NEXE 12 minuta (Jaganjac 2, Celebi 2, Jelinić 2, Zrnić 2, Gadža 2, Mrđenović 2)
STIGLI NAVIJAČI
Iz Našica je jučer prema Varaždinu krenuo navijački autobus, a brojni su ljubitelji RK NEXE-a prema “baroknom gradu” krenuli i automobilima i kombijima, pa je Horvatova momčad zapravo u Varaždinu imali veću potporu nego li “zagrebaši”, koji su bili u statusu domaćina. Premda, čuli su se i Zagrebovi navijači.
Uz čvrste obrane istaknuli su se i vratari obje momčadi
Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

NOVI USPJEH MLADOG ČEPINČANINA

Tadić startao sedmi, završio treći

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku