Mozaik
NE SMETAJU IM "FOTOKOPIJE"

Kloniranjem stvaraju najboljeg konja za polo
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Najbolji konji u Argentini već se godinama kloniraju, sve s ciljem stvaranja savršenstva
Rađaju li se šampioni ili se uzgajaju? Na to će pitanje znanstvenici u Argentini pokušati odgovoriti sekvencioniranjem genoma najboljih konja na svijetu za igranje pola. U Argentini je polo vrlo popularna igra i važan posao. To potvrđuje i činjenica da se najbolji konji već reproduciraju kloniranjem. Znanstvenici sada žele otići korak dalje i mapirati cijeli genom argentinskog polo-konja kako bi stvorili savršeni primjerak. Na tome će raditi stručnjaci s pet argentinskih sveučilišta, analizirati 80 tisuća konja i pokušati identificirati idealnu genetsku ravnotežu konja.


Argentinski konji za polo posebno se uzgajaju već desetljećima križanjem potomaka izvornih čistokrvnih andaluzijskih i arapskih konja, koji su u Novi svijet stigli sa španjolskim konkvistadorima, i punokrvnih engleskih konja pristiglih na kontinent s britanskim useljenicima u 19. stoljeću. Veterinar Guillermo Buchanan tvrdi da su argentinski konji jedinstveni zbog svoje brzine i izdržljivosti te kombinacije eksplozivnosti i gipkosti. Ti konji tijekom utakmica mijenjaju smjer kretanja u punoj brzini, usporavaju, okreću se i u okretu ubrzavaju. Oni su najkloniranije životinje na svijetu.
Projekt sekvencioniranja genoma prve bi rezultate trebao dati za tri godine. Argentinski polo-savez priznaje kloniranje iako to svi ne smatraju etičkim. Ali kloniranje ima i svoje mane. "To sužava genetsku strukturu pasmine, oni su poput fotokopije", kaže Demyda. Kloniranje košta najmanje 30.000 dolara, što znači da je rezervirano samo za bogate.
Hina
Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike