Novosti
OPORBA: SOCIJALNO NEODGOVORNA MIROVINSKA REFORMA

Umirovljenici s najnižim mirovinama mogu uskoro očekivati porast od 6 posto
Objavljeno 4. prosinca, 2018.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić poručio je kako je cilj mirovinske reforme, a o kojoj je u utorak raspravljao Hrvatski sabor, povećati mirovine, osigurati dugoročnu održivost sustava te ispraviti nepravde između generacija, no oporba mu uzvraća da je ista rađena bez demografske analize te kako je trebalo učiniti mnogo više, uz poruku da je građanima dao najgori mogući dar za Božić.

"Do kraja 2020. 3000 žena ići će u mirovinu te će imati 600 do 700 kuna manju mirovinu od sadašnjih umirovljenika za koje znamo da im mirovine i dalje nisu visoke. Taj nam je problem bio poticaj da ga riješimo i riješili smo ga s dodatkom od 27 posto, ali smo onda krenuli maksimalno poboljšati i cjelokupni sustav mirovina”, pojašnjavao je Pavić.

Sabor objedinjeno raspravlja o tri zakona iz ‘mirovinskog paketa‘ koji je pred zastupnicima u drugom čitanju – o mirovinskom osiguranju, stažu osiguranja s povećanim trajanjem te dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Reformom se, kazao je resorni ministar, obraćaju sadašnjim umirovljenicima za koje je, tvrdi, osigurano snažnije povećanje mirovina, 248.000 ljudi koji imaju najniže mirovine za koje je osigurano 3,13 posto, pa sadašnji umirovljenici s najnižim mirovinama mogu očekivati porast od šest posto za sljedeću godinu te je svim kategorijama umirovljenika osigurana mogućnost rada.

Pavić je rekao i kako prosječni hrvatski umirovljenik ima 30 godina radnog staža te je poručio da se za sadašnje umirovljenike želi povisiti mirovine, ali ne da se ugroze državne financije.

No, saborska oporba ‘obrušila‘ se u utorak na Vladin paket zakona za cjelovitu mirovinsku reformu, nazivajući reformu "takozvanom", poručujući resornom ministru da su rješenja koja je ponudio loša, opasna, socijalno neodgovorna, i da će dovesti do toga da će budući umirovljenici biti jako stari i siromašni.

SDP je protiv ovakve reforme, jer isključivo ima za cilj smanjiti mirovine budućim umrovljenicima i na njima uštedjeti. Prema ovome prijedlogu građani će raditi dulje, primati manje, a u mirovini živjeti još teže, ocijenio je Davor Bernardić (SDP), koji Vladi spočitava što se nije "udostojala" o svemu konzultirati sa sindikatima. Proziva je i kako tjera umirovljenike na rad izvan Hrvatske, da je u njenom mandatu iz zemlje otišlo više od 100 tisuća ljudi, poručuje kako je neprihvatljivo dizanje dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina. Ministru poručuje kako su mu rješenja loša, opasna, destruktivma, socijalno neodgovorna.

Anka Mrak Taritaš (Glas) mirovinsku reformu naziva "takozvanom", kaže da u mandatu aktualne Vlade nema reformi, odnosno da je ona "samo misaona imenica". Predloženom reformom postići će se samo to da će budući umirovljenici biti jako stari i siromašni, kaže zastupnica koja viđenje reforme sažima u sliku: "Nezaposlen sam i vozim oca na posao". H
Dodatni staž za majke
Između dva čitanja paket mirovinske reforme doživio je neke korekcije, pa osim što je ublažena penalizacija za prijevremenu starosnu mirovnu s 0,34 na 0,3 posto mjesečno, uvedeno je i po šest mjeseci dodatnog mirovinskog staža za majke i posvojiteljice za svako rođeno ili posvojeno dijete, što će im povećati mirovine za oko dva posto.
Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika