Osijek
SASTANAK

Prepoznati potencijale pristupačnog turizma
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Protekli Međunarodni dan osoba s invaliditetom i nadolazeći Međunarodni dan ljudskih prava bili su dobar povod za organizaciju sastanka o pristupačnom turizmu na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, koji je inicirala institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Tako su se upravo u novootvorenome osječkom Područnom uredu pravobraniteljice jučer okupili predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici turističkog i gospodarskog sektora, koji su sa savjetnikom Područnog ureda Marijem Burekom i zamjenikom pravobraniteljice Darijem Jurišićem raspravili trenutačno stanje pristupačnosti sadržaja osobama s invaliditetom i mogućnostima prilagodbe cjelokupne infrastrukture, kako turistima, tako i sugrađanima.

- Kada govorimo o osobama s invaliditetom kao turistima, važno je naglasiti da one nikada ne putuju same, nego u pratnji obitelji, prijatelja i asistenata, čime se otvara veliko tržište, jer na području EU-a živi oko 80 milijuna osoba s invaliditetom, a na svjetskoj se razini ta brojka penje do 650 milijuna potencijalnih posjetitelja. No, kako bi se RH uključila u to tržište, nužno je odraditi cjelokupnu fizičku, komunikacijsku i informacijsku prilagodbu objekata i sadržaja, kao i edukaciju donositelja odluka i djelatnika u turizmu o specifičnim potrebama ove skupine turista - upozorava zamjenik Jurišić, podsjećajući kako Ured pravobraniteljice dobiva mnogo pritužbi u kontekstu pristupačnosti i mobilnosti.

Tako je na sastanku otkriveno kako će prema Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Osječko-baranjska županija provesti dvije aktivnosti do 2020., a one uključuju kreiranje baze podataka pristupačnosti objekata na ovom prostoru te promotivnu kampanju o potrebama osoba s invaliditetom. S druge strane, Grad Osijek će do 2021. provesti 230 milijuna kuna vrijedan projekt modernizacije javnog prijevoza, a osječka će Turistička zajednica nastaviti davati relevantne informacije, što su dokazali i prilagođenim vodičem na Brailleovu pismu. M. Mandić
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike