Osijek
PUŠTEN U PROMET NOVI KRUŽNI TOK U ČEPINU

Novo prometno rješenje uvelike smanjuje gužve i povećava sigurnost
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Iako se njime prometuje već neko vrijeme, osječko-baranjski župan Ivan Anušić jučer je u Čepinu službeno pustio u promet novi kružni tok. Jedno od najprometnijih, ali i najnepreglednijih raskrižja, tzv. čepinski ipsilon, na čijem je mjestu sagrađen kružni tok, godinama je zadavao muke vozačima, često su se ondje događale prometne nesreće, stoga su stanovnici Čepina, kao i svi ostali korisnici te vrlo prometne ceste, s radošću dočekali realizaciju ovog kapitalnog projekta, čija je vrijednost 3,7 milijuna kuna.

- Godinama je ovo bila prometnica koja je vozačima izazivala probleme, u sigurnosnom i svakom drugom smislu. Ovaj je za Čepin kapitalni projekt zajednički financiran sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova i Osječko-baranjske županije, dvije trećine sredstava, odnosno 2,4 milijuna kuna, stiglo je iz Nacionalnog programa sigurnosti na cestama, a OBŽ je sudjelovao s 1,3 milijuna kuna - rekao je Anušić.

​Uz kružni tok, sagrađeno je i dodatno parkiralište, a uređene su i sporedne ceste te javne površine, čime je središte Čepina poprimilo posve novu, ljepšu vizuru.

- Kružni tok veliko je rasterećenje za sve sudionike prometa, uključujući pješake i bicikliste. Ovo je dugo bila crna točka Općine Čepin. Sviđa mi se tehničko rješenje kružnog toka i mogu reći, ne samo zato što je naš, da je jedan od najljepših koje sam vidio. Osim samog kružnog toka bilo je potrebno urediti i površine oko njega, jer ova lokacija je drugi centar općine Čepin, ovdje se nalazi cijelo gospodarstvo, poslovni objekti, benzinska postaja, pješačka i biciklistička staza te autobusna stanica, i gotovo se dvije godine radilo na tehničkom rješenju kako bismo između svega toga postigli sinergiju. Ovim bih putem zahvalio Županiji i županu Anušiću, kao i MUP-u, koji je financijski najviše sudjelovalo u projektu - rekao je Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin.

Ovime, kako doznajemo od Tonkovca, uređenje kružnog toka nije završeno. Proračunom za iduću godinu, koji se tek treba usvojiti, Općina Čepin planira gradnju fontane u samom središtu kružnog toka, za što su već spremne sve instalacije, nakon čega će, uz ozelenjavanje površina u proljeće, kružni tok postati još ljepši.
I. Alilović
​Uz kružni tok sagrađena su i dodatna parkirališna mjesta, a uređene su i sporedne ceste te javne površine
Najčitanije iz rubrike