Osijek
POTPISAN SPORAZUM O NOVOM NAČINU LOBIRANJA IZMEĐU ŽUPANIJA

Pet slavonskih županija od sada pred EU-om nastupa kao regija Istočna Hrvatska
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Jedan od glavnih momenata sklapanja ovog sporazuma je i dogovor da će ured Osječko-baranjske županije u Bruxellesu ubuduće zaposliti stalnog predstavnika, koji će lobirati jednakopravno za svih pet županija

Pet slavonskih županija, točnije Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija, ubuduće će pred Vladom RH, ali i Europskom unijom nastupati kao jedna regija.

Ovakav načelni sporazum potpisali su jučer u prostorijama Osječko-baranjske županije župan Ivan Anušić, župan Božo Galić, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Željko Jakopović i zamjenik župana Darko Žužak. Jedan od glavnih momenata sklapanja ovog sporazuma je i dogovor da će ured Osječko-baranjske županije u Bruxellesu ubuduće zaposliti stalnog predstavnika, koji će lobirati jednakopravno za svih pet županija, što će značiti i ravnopravnu podjelu troškova za rad ovog ureda na sve slavonske županije.

- Jedan od prvih projekata koji ćemo zajedno započeti, i to već u listopadu iduće godine, su Dani hrvatskog turizma koji će se prvi put dogoditi na kopnu, za razliku od svih dosadašnjih, koji su bili na moru. Tako ćemo zajedno ugostiti manifestaciju sa svim našim turističkim potencijalima. Ni Osječko-baranjska županija ni ostale slavonske županije ne mogu jako i kvalitetno raditi ako se ne udružimo i vidimo što nam je cilj i koji su nam benefiti ove suradnje. Bitno je reći da je naših pet županija u istoj statističkoj NUTS regiji s gradom Zagrebom. Istovremeno je Zagreb na 125 posto razvijenosti EU-a, a mi smo ispod EU-a i umjetno smo na papiru podignuti i onemogućava nam se kvalitetan razvoj. Za dvije godine to će se promijeniti i mi ćemo biti zasebna regija bez Zagreba. Na taj način želimo nastupati kvalitetnije prema fondovima EU-a - naglasio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je i idejni začetnik nove regionalne suradnje.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić naglasio je kako ovih pet županija ima niz zajedničkih interesa, od poljoprivrednog i drvnog sektora preko kontinentalnog turizma.

- Zanima nas gospodarenje otpadom, Zračana luka Klisa, razvoj željeznice, koridor 5C... to će sve biti naši zajednički zahtjevi prema Vladi, a ne želje - naglasio je Galić.

Župan Anušić kaže kako je ovakav dogovor sada bilo znatno lakše postići jer je svih pet župana iz iste političke obitelji. Dožupan brodsko-posavski Stjepan Bošnjaković podsjetio je da je prije dva mjeseca već potpisan zajednički sporazum o suradnji na izradi prometnog master plana istočne Hrvatske. N. Z. Eberhard
U Uredu u Buxellesu zaposlit će se zajednički predstavnik, čiji će glavni zadatak biti lobiranje za pet županija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike