Osijek
DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Studenti Akademije umjetnošću šetali kroz različite epohe
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Programom predstavili kratak presjek glazbene i kazališne umjetnosti kroz povijest

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku u ponedjeljak je programom ‘‘Umjetnošću kroz epohe‘‘ obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Pod mentorstvom Selene Andrić, Veronike Hardy i Mirne Sabljar, u glazbeno-recitatorskom su programu sudjelovali studenti Odsjeka za glazbenu umjetnost i Odsjeka za kazališnu umjetnost.

‘‘U svim područjima ljudskog djelovanja, pa tako i u umjetnosti, kroz povijest su nastajala djela različita po svome karakteru i načinu izvođenja, a naš je cilj bio prirediti program koji će svojim različitim sadržajem predstavljati kratki presjek glazbene i kazališne umjetnosti kroz različite epohe. Krenuli smo od 18. stoljeća, i to Bachom, da bismo preko Debbusyja kao predstavnika glazbenog ekspresionizma i velikog ruskog pijanista i skladatelja Rachmanjinova došli do poznatih mjuzikala ‘Jadnici‘ Claude-Michela Schönberga i ‘Fantom u operi‘ Andrewa Lloyda Webbera‘‘, rekla je Tatjana Bertok-Zupković, uz Ines Matijević Cakić i Mirnu Sabljar, jedna od umjetničkih voditeljica projekta ‘‘Umjetnošću kroz epohu‘‘.

U glazbenom su dijelu programa nastupili Dunja Keža, Domagoj Ivanković, Valentina Fridrich, Mateja Bušetinčan i Filip Sever, dok su lirske narodne pjesme iz 19. stoljeća (‘‘Tri puta me privarila draga‘‘, ‘‘U Milice duge trepavice‘‘, ‘‘Podigla se gusta tama‘‘, ‘‘Sunce jarko, ne siješ jednako‘‘, ‘‘Vijala se tanka vrbičica‘‘, ‘‘Jubavi, jubavi‘‘, ‘‘Sidi Ane na stazi‘‘, ‘‘Susrilo se momče i divojče‘‘, ‘‘Crna goro, puna ti si lada‘‘) koje su prenošene usmenom predajom, recitirali Mihael Elijaš, Jura Ruža, Ana Cmrečnjak, Toni Leaković, Marijin Kuzmičić, Irin Šime Rabar, Matilda Fatur, Silvio Švast i Andrija Krištof.

Danijel Miklić
‘’Iz druge perspektive’’ A. Rendulića
Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je i otvorenjem izložbe ‘’Iz druge perspektive’’ studenta s Odsjeka za likovnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Antonija Rendulića, pod mentorstvom Ines Matijević Cakić te akademskog slikara i člana međunarodne Udruge umjetnika koji slikaju ustima ili nogama Alena Kasumovića u Galeriji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izložba je ostvarena u suradnji osječke Akademije za umjetnost i kulturu, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruge Zamisli, a bit će postavljena do ponedjeljka, 10. prosinca.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike