Osijek
ŽUPANIJA - PRIJATELJ DJECE

Do počasnog statusa uz pomoć gradova i općina
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Osječko-baranjska županija je 12. lipnja ove godine potpisala sporazum sa Savezom društava “Naša djeca” Hrvatske, koji već godinama provodi projekt “Gradovi i općine - prijatelji djece”, a nedavno je svoj opseg proširio i na županijsku razinu. Stoga je tim potezom ujedno uključena u projekt “Županija - prijatelj djece”, čime je postala 11. hrvatska županija koja želi doći do toga statusa, koji su do sada zaslužile Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska županija.

- Ulaskom u projekt obvezali smo se ispuniti kriterije kroz deset koraka. Do sada smo na našoj koordinaciji tako imenovali povjerenstvo i osnovali deveteročlani tim za provedbu projekta, dok sada moramo izraditi strateški, trogodišnji plan i realizirati sve predstojeće zadatke i aktivnosti - objašnjava Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, naglašavajući kako do sada samo Osijek, Valpovo i Belišće imaju počasni status “Grad - prijatelj djece”. Naime, kako bi se ostvario ovaj počasni status, potrebno je u projekt uključiti bar 50 posto jedinica lokalne samouprave, koje će tako dobiti na prepoznatljivosti u cijeloj RH, a uz pomoć županije će moći provoditi razne aktivnosti usmjerene djeci.

- Cilj je ovog projekta omogućiti potpunije ostvarivanje prava i potreba djece, u okviru UN-ove Konvencije o pravima djece. Želi se stvoriti društvo koje potiče zdrav razvoj djece i poziva ih na aktivnu participaciju - upozorava Stanić, pozivajući sve gradove i općine da pomognu u dobivanju počasnog statusa. M. Mandić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike