Ekonomija
RAZVOJ

U našičkoj Industrijskoj zoni u godinu dana šest je poduzetnika kupilo čestice i krenulo u izgradnju objekata
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
U infrastrukturno novoopremljenoj Zoni već radi petnaest poduzetnika

Do sada su udruživanjem sredstava više ministarstava, Osječko-baranjske županije i Grada Našica u našičku Industrijsku zonu uložena znatna sredstva, i to u infrastrukturno opremanje Zone električnom energijom, vodom, plinom, kanalizacijom, rasvjetom, DTK kanalizacijom, te izgradnju javno-prometnih površina i parkirališta.Riječ je o prvoj fazi Zone s 30 opremljenih čestica, a ove godine pojavila se potreba proširenja kapaciteta opremljenih čestica.
- Naš cilj je pokrenuti gospodarstvo i zaposliti što više osoba, a ono što Grad može učiniti je poticanje razvoja poduzetništva, odnosno obrtništva. Razvoj grada u velikoj mjeri počiva na iskorištenju rudnih bogatstava. Uz cementnu industriju i dobivanje cementa iz lapora, u neposrednoj blizini grada nalaze se i značajna ležišta ilovače i gline pogodne za proizvodnju kvalitetne opeke i crijepa. U Našicama je razvijeno i rudarstvo u smislu iskorištenja kamena. U gradu je i sjedište Hrvatskih šuma - Uprave šuma Podružnice Našice koja obuhvaća čak devet šumarija na 83.000 hektara, a našičko šumarstvo zauzima značajno mjesto u hrvatskoj šumarskoj praksi, metodologiji i znanosti. Razvijen je i sportski, odnosno lovni turizam, u gradu djeluje pet lovačkih društava. Poljoprivredni subjekti na našičkom području postižu također vrlo značajne rezultate, a Grad im, kroz svoj proračun, različitim stimulativnim mjerama u skladu s programima Ministarstva i Županije, pokušava maksimalno pomoći - rekao je gradonačelnik Našica Josip Miletić, mag. math.
Miletić je dodao kako su se tijekom godina, od osnivanja Industrijske zone, mijenjale smjernice marketinškog plana privlačenja investitora, pa su se tako mijenjali i natječajni uvjeti, odnosno sustav lokalnih poticaja koji bi dodatno intenzivirao ulazak investitora u Industrijsku zonu.
U infrastrukturno novoopremljenoj Zoni financiranoj od strane Grada Našica, Ministarstva i Županije trenutno je 15 poduzetnika a u posljednjih godinu i pol dana šest je novih poduzetnika kupilo čestice u Zoni i krenulo u izgradnju objekata. Valja istaknuti da je
Javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni Našice i dalje otvoren, a u prodaji su građevinske čestice veličine od 1500 četvornih metara do 25.000 četvornih metara.
Isto tako, valja podsjetiti da je radi razvoja poduzetništva na našičkom području Grad Našice osnovao Našičku razvojnu agenciju kao potpornu instituciju namijenjenu prije svega pružanju stručne pomoći poduzetnicima s jedne i Gradu s druge strane, a radi bržeg razvoja poduzetništva na području grada. U skladu sa svojim profesionalnim i tehničkim kapacitetima, Našička razvojna agencija ima namjeru osigurati i profesionalnu podršku susjednim jedinicama lokalne samouprave kako bi se potaknuo poduzetnički, odnosno ukupni društveni razvoj na širem lokalnom području. Natječaj za prodaju otvoren je do prodaje svih građevinskih čestica u Zoni i stoga se pozivaju svi zainteresirani za postojeće i nove gospodarske subjekte da se jave sa svojim poslovnim idejama i krenu u realizaciju investicija. - Postali smo i trgovačko središte, otvoreni su brojni trgovački lanci, a javljaju se i drugi zainteresirani, što će samo pridonijeti stvaranju prave trgovačke zone, kaže gradonačelnik Miletić. Zdenka Rupčić

U BLIZINI AUTOCESTE
- na sjecištu državnih cesta Osijek-Virovitica i Donji Miholjac-Slavonski Brod

- udaljenost do granice s Mađarskom 35 km, do granice s BiH 55 km, a do granice sa Srbijom 95 km

- u blizini autoceste (34 km)

- u kontaktu s trasom nove zaobilaznice grada Našica i buduće brze Podravske ceste

- udaljenost od željezničke pruge 3 km

- mogućnost značajnog proširenja Zone
BROJNE POGODNOSTI ZA INVESTITORE
Investitore u Industrijskoj zoni Grad Našice dodatno potiče sljedećim posebnim pogodnostima za davanja koja su u nadležnosti Grada:

a) komunalni doprinos za investitore iznosi 1,00 kn/m³ građevine,

b) investitor se do isteka pet godina od dana početka obavljanja djelatnosti u cijelosti oslobađa obveze plaćanja komunalne naknade,

c) naknada za ustupljenu snagu električne energije investitorima određuje se po stimulativnoj cijeni od 1.000,00 kn/kW,

d) dodatne pogodnosti sukladno Programu poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva na području Grada Našica,

e) mogućnost spajanja pojedinih parcela.
75 %

kupoprodajne cijene (jedinična povlaštena cijena 2 €/m²) ispunjenjem ugovornih obveza kupac se oslobađa plaćanja
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike