Mozaik
IZBOR PJESME ZA EUROVIZIJU

Dora 2019. održat će se u Opatiji 16. veljače
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Tu su i večer šansona i opatijskih serenada uz Simfonijski orkestar HRT-a te klasici Dore

Svoj neupitan brend HRT vraća na male ekrane u njegovu najpopularnijem, natjecateljskom formatu, prvi put nakon 2010. godine. Ponovno ćemo svi zajedno odlučivati tko će nas predstavljati na Izboru za pjesmu Eurovizije 2019. godine, na Dori 2019. u Opatiji 16. veljače 2019. godine. Odabrana pjesma predstavljat će Hrvatsku u Tel Avivu u svibnju 2019.

Cijela će manifestacija Dani HRT-a trajati tri večeri. Sve počinje na samo Valentinovo, 14. veljače, kada će biti održana večer šansona i opatijskih serenada uz Simfonijski orkestar HRT-a, a druge večeri, 15. veljače bit će izvedeni klasici s Dore.

Ocjenjivački će sud na temelju javnog natječaja, objavljenog na službenim web-stranicama HRT-a koji je otvoren od 20. studenoga 2018. do 10. siječnja 2019. odabrati 16 originalnih pjesama te dvije rezervne pjesme. Kriterij za odabir pjesama isključivo je umjetnička vrijednost s naglaskom na kvalitetu glazbe i stihova te cjelokupnog djela, stoji u natječaju.

Podsjetimo, Hrvatska se na Eurosongu natječe od 1993. godine iako je i za godinu prije na Croviziji, prethodnici Dore, prvi put birala svog predstavnika za Pjesmu Europe. Nesretnici koji su pobijedili, ali nisu mogli nastupiti zbog problema s prijavom Hrvatske u EBU, bili su članovi grupe Magazin. No, i oni su se ipak domogli eurovizijske pozornice nekoliko godina poslije. Naravno da su hrvatski predstavnici pjevali i prije te 1993. godine, u doba Jugoslavije. Štoviše, od svih republika bivše države hrvatski su pjevači daleko najviše puta odlazili na Euroviziju: Vice Vukov, Dubrovački trubaduri, 4M, Kićo Slabinac, Tereza, Doris, Novi fosili, Srebrna krila, Riva, Tajči... Zadarska grupa Riva, kao što svi znamo, donijela je jedini za sada Eurosong u Hrvatsku, pobijedivši s pjesmom "Rock Me Baby" u švicarskoj Lausanni 1989. godine, što je bila i jedina pobjeda Jugoslavije na ovom natjecanju.

Prve godine sudjelovanja samostalne Hrvatske na pjesmi Eurovizije, 1993., bilo je važno samo nastupiti, a onda su apetiti narasli. I krenulo je odlično za novu europsku državu: stalno smo bili među prvih deset, a najbolje rezultate donose nam pjevačice Maja Blagdan i Doris Dragović, osvojivši 4. te Danijela Martinović 5. mjesto. Stvari pomalo kreću nizbrdo u novom mileniju, sve je više zemalja sudionica, uvode se polufinalna natjecanja i više nije tako lako ući u završnicu, a kamoli biti među prvih deset. Slabiji rezultati bili su razlog zašto smo se, nakon nastupa Klape s mora 2013., na dvije godine povukli s natjecanja...

Bez obzira na sve, mi se volimo natjecati i navijati za naše, kao i svaka druga zemlja na Eurosongu. A zapisani smo i u Knjizi rekorda iz 2014. godine. Naime, Maja Blagdan 1996. otpjevala je najvišu notu svih Eurovizija do tada u svojoj pjesmi "Sveta ljubav". Povijest nastupa Hrvatske na Eurosongu nastavlja se 2016., i to s pobjednicom prve sezone natjecateljskog showa The Voice – Najljepši glas Hrvatske – Ninom Kraljić, koja je pjevala "Lighthouse". Godine 2017. za naše boje pjeva Jacques s pjesmom "My Friend", a 2018. Franka s pjesmom "Crazy".

Tanja Kvorka
Ocjenjivački sud će do 10. siječnja 2019. odabrati 16 originalnih pjesama te dvije rezervne pjesme
DORA PEJAČEVIĆ
Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije koji je dobio ime po slavnoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević. To je glazbeno je natjecanje u organizaciji Hrvatske radiotelevizije, a poslijednji put u Opatiji se održalo 2010. godine u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.
Možda ste propustili...

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike