Regija
NE ŽELE ZGRADU NI OSIGURANI NOVAC

Štitar se odrekao 600 tisuća odobrenih kuna
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Projekt gradnje zgrade knjižnice s drugim javnim sadržajima, koji je zagovarao načelnik, na zboru građana je odbijen
ŠTITAR - I dok gradovi i općine sve snage usmjeravaju u izradu projekata bitnih za funkcioniranje lokalne zajednice i potrebe građana i trude se povući što više nepovratnih sredstava za njihovu realizaciju, Općina Štitar zasigurno je među rijetkima u Hrvatskoj koja se odobrenoga novca, za koji je već imala i potpisane ugovore – odrekla.Nezavisni općinski načelnik Marko Bikić proteklog je petka Ministarstvu kulture poslao dopis, zahvalio za razumijevanje i pomoć te obavijestio da se Općina odriče 300.000 kuna dodijeljenih za 2018. godinu jer ih nije u mogućnosti utrošiti. A isto je nedavno učinio i s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, čijih se 300.000 kuna Štitar također odrekao. Naime, Općinsko vijeće je na temelju odluke zbora građana odbilo projekt koji je načelnik gorljivo zagovarao i već osigurao dobar dio sredstava za njegovu realizaciju. Riječ je o multifunkcionalnoj zgradi koja obuhvaća knjižnicu, galerijski prostor, općinske prostorije, vijećnicu i sve ono što bi, smatra Bikić, jedna općina trebala imati, a Štitar nema. Napominje da je općinska uprava smještena u dijelu Doma kulture gdje na raspolaganju imaju tri skučena ureda, bez adekvatnog prostora za rad i arhivu već sele u Dom kulture.

Općinsko vijeće, u kojem načelnik nema većinu, odluku o gradnji zgrade prepustilo je mještanima, a većina njih se početkom rujna na zboru građana izjasnila protiv. Potpredsjednik Vijeća i predsjednik štitarskog HSS-a, Stjepan Gašparović, stava je da se takva investicija, koja stoji oko tri milijuna kuna, treba u cijelosti realizirati iz programa EU-a i da Općina tu ne treba imati nikakvog troška. Mišljenja je da Štitaru nije potrebna nova općinska zgrada uz ulog vlastitih sredstava. Općina se, smatra, treba orijentirati na razvoj drugih kapaciteta, industrijske zone koju nema, na izgradnju komunalne infrastrukture te pomaganje i poticanje rada lokalnih udruga i manifestacija koje su zamrle. S obzirom na to da se od projekta gradnje zgrade knjižnice s drugim javnim sadržajima odustalo, Štitar neće dobiti ni namjenska sredstva koja su trebala biti utrošena do kraja godine.

- Moramo se odreći onoga što već imamo u džepu i za što imamo potpisane ugovore. A samim tim činom nećemo dobiti ni 300.000 kuna koliko sam kod Ministarstva kulture aplicirao i za sljedeću godinu - kaže Bikić. Budući da su se projekti trebali dostaviti do rujna, zatražio je dodatan iznos za spomenutu investiciju jer tada, napominje, još nije znao da će je Vijeće odbiti.

- Općina ima izvorni proračun oko 900.000 kuna i sada bacamo odobrenih 600.000 kuna, za početak. I tko mi sada jamči da će nam i Ministarstvo regionalnog razvoja, gdje također planiram u 2019. aplicirati na natječaj, prihvatiti projekt i odobriti sredstva kada nismo utrošili ni ono što su nam osigurali za ovu godinu - zabrinut je Bikić.

Marija Lešić Omerović
Gašparović: Načelnik je radio na svoju ruku
Potpredsjednik Općinskog vijeća i čelni čovjek štitarskog HSS-a Stjepan Gašparović optužio je načelnika Bikića da je radio na svoju ruku i da je iz Ministarstva tražio sredstva za gradnju zgrade što proračunom nije bilo ni predviđeno. Smatra da je novac iz Fonda za održivi razvoj potpomognutih područja trebao biti uložen u potrebnije svrhe jer se za gradnju objekata komunalne infrastrukture i projekte usklađene sa županijskom razvojnom strategijom mogu dobiti puno veća sredstva, i do milijun kuna, što je znatno više nego za općinsku zgradu.
Marko Bikić

načelnik Štitara

Moramo se odreći onoga što već imamo u džepu i za što imamo potpisane ugovore. I tko će mi sada jamčiti da će nam ministarstva prihvatiti projekte koje planiram aplicirati za 2019. i odobriti sredstva?
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike