Regija
PRVE UMIROVLJENIČKE BOŽIĆNICE

Po 150 kuna dobit će 1300 Belomanastiraca
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
BELI MANASTIR - Jučer je počela isplata božićnice belomanastirskim umirovljenicima. Njih približno 1300, čija je mirovina manja od 2500 kuna, dobit će će po 150 kuna. Zanimljivo je da je ovo prva isplata gradskih umirovljeničkih božićnica od mirne reintegracije. Potvrdio je to Ivan Šutalo, gradski vijećnik i predsjednik belomanastirskog dijela Hrvatske stranke umirovljenika.

- Konačno smo i to dočekali. Isplata božićnica umirovljenicima dio je, sada već mogu reći ispunjenog, koalicijskog dogovora i zadovoljni smo ovakvim razvojem situacije - kaže Šutalo, ističući da će božićnicu dobiti približno 1300 od otprilike 2300 umirovljenika koliko ih ukupno živi na području jedinog baranjskog grada. Tvrdi kako iznos od 150 kuna "nije za baciti‘‘, što se posebno odnosi na one umirovljenike čije su mirovine izrazito niske, a takvih nije malo.

- Kada se ovom iznosu doda isti na ime uskrsnice, dolazimo do brojke od 300 kuna, što nije tako loše - kaže Šutalo.

Belomanastirski se umirovljenici, podsjetimo, za božićnicu bore gotovo od povratka u Beli Manastir. Grad je, naime, sve ove godine umirovljenicima isplaćivao uskrsnice, a umjesto božićnice njihovim je predstavnicima stizala odbijenica. Potražnja se, rekao je svojevremeno Šutalo, pretvarala u ‘‘donkihotovsku‘‘ borbu, pa se posljednjih godina nisu ni upuštali u pregovore o božićnicama. Prošloj su vlasti zamjerali i smanjenje cenzusa za isplatu uskrsnica, zbog čega je bez ovog dara ostalo gotovo 1000 umirovljenika. Od 2005. do 2012. godine primali su je svi umirovljenici s područja grada. No od 2012. godine, kada je uveden cenzus od 3000 kuna, počelo je rapidno i kontinuirano smanjenje broja umirovljenika koji primaju ovaj oblik pomoći. Tako je 2012. godine isplaćeno 500-tinjak umirovljenika manje nego godinu ranije, zbog neznatnih povećanja mirovina ‘‘kratkih je rukava‘‘ 2013. godine ostalo daljnjih 30 umirovljenika, a 2014. godine još njih 90. Pretprošle, kada je uveden cenzus od 2500 kuna, uskrsnicu je primilo približno 1000 umirovljenika manje nego u razdoblju kada cenzusa nije bilo. Tadašnji gradonačelnik, Ivan Doboš, uzvraćao je kako gotovo ne postoje jedinice lokalne samouprave gdje je cenzus određen za isplatu uskrsnica veći od belomanastirskog, a s njim se, očito, slaže i aktualni gradonačelnik, Tomislav Rob. I. Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike